Per 1 januari 2013 gaan werknemers 175 euro en werkgevers 350 euro voor een deskundigenoordeel bij Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen |(UWV) betalen. Een forse verhoging, want nu rekent UWV voor een ‘second opinion’ voor zowel werknemers als werkgevers slechts 50 euro.
Een werkneemster heeft zich op 2 december 2011 ziek gemeld. De bedrijfsarts verklaart de werkneemster hersteld. Het UWV oordeelt in deskundigenoordeel dat de werkneemster wegens ziekte niet kan werken. De bedrijfsarts acht geen medische beperkingen aanwezig, er is sprake van een arbeidsconflict.
Werkgevers krijgen steeds meer te maken met bedrijfsfraude en diefstal door werknemers. Of aan een stelende werknemer een rechtsgeldig ontslag op staande voet kan worden verleend hangt af van de omstandigheden van het geval. Zo oordeelde de kantonrechter Zaandam recent dat het meermaals meenemen van een flesje frisdrank door een werknemer, onvoldoende was voor een ontslag op staande voet of ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
UWV WERKbedrijf geeft geen toestemming om de arbeidsovereenkomst met een werknemer te mogen opzeggen, omdat afspiegelingsbeginsel niet correct is toegepast. Ook meent het UWV dat een onderbreking van de arbeidsovereenkomst van 8 dagen te kort is om alleen de laatste arbeidsovereenkomst als uitgangspunt te nemen voor de berekening. UWV ziet de twee arbeidsovereenkomsten als één geheel.
Een werknemer werkt bij een houthandel die wordt overgenomen door een concern waarbij de houthandel als aparte vennootschap blijft bestaan. Bij herstructurering van het concern wordt het personeel uit de vele vennootschappen ondergebracht in twee personeelsvennootschappen. Na enkele jaren protesteert de werknemer tegen deze ‘nieuw’ ontstane situatie.
De werknemer dient bij de kantonrechter een verzoekschrift in voor ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst tijdens de opzegtermijn. De werkgever heeft namelijk bij het UWV WERKbedrijf een ontslagvergunning verkregen en met in achtneming van de opzegtermijn, de arbeidsovereenkomst opgezegd. De werknemer wil een bedrag van € 281.854 vanwege een verstoorde arbeidsverhouding die de werkgever te verwijten zou zijn.
De werkgever, een bouwbedrijf, heeft de kantonrechter verzocht om in het kader van een reorganisatie de arbeidsovereenkomst met 124 werknemers te ontbinden. Twee werknemers voeren gemotiveerd verweer, op basis waarvan het verzoek tot ontbinding van hun arbeidsovereenkomsten door de kantonrechter wordt afgewezen. De twee werknemers blijven bij het bouwbedrijf in dienst.
Seksuele intimidatie is een veel voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk: één op de tien vrouwen is naar eigen zeggen wel eens geconfronteerd met intimidatie op het werk en ruim een kwart van de leidinggevenden zou zich er wel eens schuldig aan hebben gemaakt.
Een werkgever is genoodzaakt om te reorganiseren en vraagt ook ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer. Mag dat?
Een werknemer wordt in het kader van zijn werkzaamheden blootgesteld aan schoonmaakmiddelen. Hij wordt op enig moment ziek. Na twee jaar verkrijgt de werkgever een ontslagvergunning en zegt de arbeidsovereenkomst op zonder vergoeding. De werknemer claimt schadevergoeding voor zijn ziekte op grond van werkgeversaansprakelijkheid en een schadevergoeding op grond van kennelijk onredelijk ontslag.