Wat als een werknemer scheldt en zaken vernielt? Genoeg reden om iemand te ontslaan? De rechter vond onlangs van niet. De werknemer kon het niet aangerekend worden vanwege zijn emotionele toestand die mede werd veroorzaakt door de druk die werkgever
Laatste tijd zie ik opvallend veel ontslag op staande voet zaken waarbij reden voor het ontslag verband houdt met (be)dreigingen die werknemer richting werkgever (en/of collega's) had geuit. Dat context dan belangrijk is volgt wel uit die uitspraken.
Een ambtenaar heeft toestemming voor het verrichten van nevenwerkzaamheden. Toch ontstaat daarover een geschil. Wie zat fout: de werknemer of de werkgever?
Alcohol en werken in een ziekenhuis staan op gespannen voet met elkaar. Dat blijkt ook uit de volgende zaak die speelde bij de kantonrechter Tilburg. Werkgever acht een werkneemster ongeschikt voor haar functie door haar alcoholprobleem en ontslaat haar. De kantonrechter gaat daar echter niet in mee.
De tweets van een ambtenaar op Walcheren leverden klachten op. De werkgever wil de arbeidsovereenkomst ontbinden. Maar ook ambtenaren hebben vrijheid van meningsuiting. Een beperking daarvan moet niet verder gaan dan strikt noodzakelijk voor het goed functioneren van de openbare dienst. Welke factoren neemt de kantonrechter in overweging?
Een nieuwe werknemer past niet goed binnen de organisatie, wat al snel tot conflicten leidt. Helaas is dit een situatie die vaker voorkomt. Is er tijdens het sollicitatieproces iets over het hoofd gezien? Of liggen de verwachtingen na indiensttreding ineens nogal ver uit elkaar? Hoe kun je als werkgever het beste handelen in zo’n scenario? Is een ontslag mogelijk? Arbeidsrechtadvocaat Maurits van Buren benoemt enkele belangrijke juridische overwegingen.
We zagen hier inmiddels al verschillende voorbeelden van voorbijkomen, waarbij werknemer zich beriep op 'freedom of speech' maar door de rechter werd teruggefloten omdat die vrijheid van meningsuiting niet absoluut is. Onder meer niet wanneer werkgever als gevolg van uitlatingen van werknemer schade wordt berokkend. Maar omgekeerd geldt dat ook. Een werkgever mag namelijk ook geen informatie delen met derden waardoor de werknemer schade lijdt of diens eer of goede naam wordt aangetast.
Een ongepaste speech op een bedrijfsfeest of het ‘stelen’ van een oud fietszadel uit een rommelhok. In het afgelopen jaar waren er diverse opvallende redenen waarom Nederlandse werknemers ontslagen werden. Begin dit jaar oordeelde de kantonrechter in Rotterdam nog dat een vakkenvuller van supermarktketen Dirk terecht ontslagen was.
Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Geen onderneming is 100% compliant, maar sommige knoeperds springen elke keer wel weer in het oog aldus Joost van Ladesteijn, partner en advocaat bij Vertex Legal B.V.
Bedrijven zien de kosten stijgen en zijn daardoor genoodzaakt ontslagrondes door te voeren. UWV-econoom Rob Witjes: "Het aantal reorganisaties zit nu weer op het niveau van voor de coronacrisis."