Om beweging in de arbeidsmarkt te krijgen moeten werkgevers iemand makkelijker kunnen ontslaan en moet de ontslagvergoeding naar beneden. Dit staat in het Sociaal Akkoord. Arbeidsrechtdeskundigen zijn echter van mening dat dit niet zo uitpakt.
Medewerkers beginnen de pijn van de economische crisis steeds meer in hun portemonnee te voelen. Als gevolg daarvan zien we een toename van de schade door interne diefstal, die mede in de hand wordt gewerkt doordat werkgevers bezuinigen op kostenposten als beveiliging en interne controles. In die zin is het belangrijk om nogmaals te wijzen op de mogelijkheid om de kosten voor onderzoek naar interne diefstal op de dader te verhalen aan de hand van onder ander de volgende uitspraak:
Na een ontslag op staande voet wegens liegen komt een medewerker met verklaringen van het UWV en een psycholoog inhoudende dat hij een burn out heeft. De vraag is in hoeverre de symptomen daarvan een rol speelden bij zijn leugenachtige verklaringen, en of de werknemer wel zodanig verwijt kan worden gemaakt dat sprake is van een dringende reden voor ontslag.
De voorgenomen hervorming van het ontslagrecht gaat waarschijnlijk al in op 1 juli 2015 in. Een half jaar eerder dan in het Sociaal Akkoord tussen sociale partners en kabinet op 11 april 2013 was afgesproken. De preventieve toets voor ontslag blijft gehandhaafd. Ook blijven twee routes voor ontslag bestaan, waarbij de reden van het ontslag straks de route bepaalt.
De leraar heeft een leerling via zijn mobiele telefoon een foto van zijn ontblote geslachtsdeel gestuurd. De school gelooft de verklaring van de leraar maar het vertrouwen ontbreekt zodat de positie van de leraar niet meer houdbaar is. De school verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Een werkgever constateerde dat op diverse momenten kasgelden waren verdwenen. Omdat de werkgever hiervoor geen verklaring had, installeerde hij een aantal camera’s. Op de camerabeelden was te zien hoe een medewerkster van de housekeeping zich buiten haar normale werktijd op een plek bevond waar zij niet behoorde te zijn.
Werkneemster zegt tijdens een teambijeenkomst dat als een collega wordt ontslagen, zij ontslag neemt. De werkgever verkrijgt een ontslagvergunning vanwege de verstoorde arbeidsrelatie en zegt de arbeidsovereenkomst van de werkneemster op. Werkneemster vordert EUR 120.000,00 in verband met kennelijk onredelijke opzegging.
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft zich op 2 juli 2013 uitgesproken over het ontslag op staande voet van een werknemer die in strijd met de veiligheidsvoorschriften tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden geen veiligheidshelm droeg. In eerste instantie gaf de kantonrechter de werknemer gelijk, maar het Gerechtshof had een andere kijk op de zaak.
De sanctie op het niet naleven van redelijke voorschriften omtrent controle bij ziekteverzuim is de opschorting van het loon. Bijzondere omstandigheden zoals het lopen van marathons en verbouwingswerkzaamheden aan het eigen huis kunnen tot een ontslag op staande voet leiden.
Van de site hoelangwerkloos.nl valt af te lezen dat rechters er steeds vaker gebruik van maken. De uitkomst van hoelangwerkloos.nl wordt steeds vaker door kantonrechters gebruikt om de schadevergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag vast te stellen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling