Op 3 juni jl. is het wetsvoorstel Wet werk en zekerheid plenair behandeld in de Eerste Kamer. Het lijkt er op dat de wijzigingen die waren beoogd per 1 juli 2014 nu pas per 1 januari 2015 in werking treden zodat er wat meer ruimte is voor werkgevers om zich er op voor te kunnen bereiden.
Vanwege de zogeheten Albron-zaak is de vraag actueel naar de positie van gedetacheerde werknemers bij overgang van onderneming. Daarbij besliste de rechter dat de binnen het Heineken-concern gedetacheerde medewerker Roest mét behoud van al zijn arbeidsvoorwaarden was overgaan naar Albron.
Op grond van de ketenregeling uit het huidige artikel 7:668a BW wordt een vierde opeenvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangemerkt als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Maar geldt dit ook voor een arbeidsovereenkomst die met toestemming van de betreffende werknemer in duur verlengd wordt voordat deze is geëindigd? Een voorzieningenrechter bij de rechtbank Noord-Nederland heeft zich hier recent over uitgelaten.
Een trambestuurder bij het Gemeentelijk vervoersbedrijf Amsterdam (GVB) hangt als grap op kantoor een pluche speelgoed aap op aan een ventilatierooster. Met een touwtje om de nek en het woord ‘Next’ op de buik bungelt de aap pal voor de kamers van de leidinggevenden. Een leidinggevende doet melding van het incident en zegt zich bedreigd en geïntimideerd te voelen.
Laat u een oproepkracht in het kader van de voorovereenkomst regelmatig werk verrichten, dan geldt een andere situatie dan wanneer u een overeenkomst sluit met een vrijblijvend karakter. Een voorovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst, maar kan dat wel worden. Bij ontslag kan de oproepkracht dan een beroep doen op rechtsvermoeden.
Als er sprake is van ontslag om bedrijfseconomische redenen waarbij het afspiegelingsbeginsel wordt toegepast, komen per 1 april a.s. AOW-gerechtigden het eerst in aanmerking voor ontslag.
Nadat een verkoopmedewerkster van de Hema een klant had geholpen en deze richting uitgang ging, schold de medewerkster haar uit voor ‘takkewijf’. Hoewel de betreffende klant dit niet had gehoord, konden de andere klanten in de rij dit waarschijnlijk wel horen. Hema diende daarop een verzoek in tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden.
Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in vier zaken over zwangerschapsdiscriminatie. De betrokken bedrijven verlengden allen het contract van hun werkneemster niet. Het College brengt de oordelen onder aandacht van minister Asscher in verband met zijn plannen rond de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt.
Van de verkoopmedewerkers bij Hema wordt de nodige klantvriendelijkheid vereist. Middels diverse interne regelingen wordt aan de medewerkers van Hema duidelijk gemaakt dat zij in hoge mate het gezicht vormen van de winkelformule en daardoor bepalend zijn voor het imago en de reputatie van het bedrijf. Ten aanzien van klantvriendelijkheid en service, worden dan ook hoge eisen gesteld.
Een structurele verandering van het ontslagrecht voor kleine bedrijven naar Duits voorbeeld zou Nederland bijna 60.000 nieuwe banen opleveren zo meldt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling