Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd rust op de werkgever een aanzegverplichting. Deze verplichting houdt in dat de werkgever de werknemer schriftelijk uiterlijk een maand voordat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt, informeert over het al dan niet voortzetten van de overeenkomst.
Een werknemer in dienst op grond van de Wet Sociale Werkvoorzieningen (WSW) neemt na afloop van de werktijd zonder toestemming en zonder te betalen vier kleine plantjes mee van een tuincentrum. De gedragingen zijn geconstateerd op geregistreerde camerabeelden. De werkgever deelt aan de werknemer eerst de verdenking mede, waarop de werknemer hangende het onderzoek wordt geschorst. Een dag later vindt een persoonlijk gesprek plaats en wordt de werknemer op staande voet ontslagen.
Het Kabinet Rutte III gaat de Wet werk en zekerheid (Wwz) na een kleine drie jaar al weer wijzigen. Blijkens het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ ziet het ontslagrecht er straks heel anders uit. Hierna een overzicht van de verschillen in het ontslagrecht tussen ‘nu’ en ‘straks’.
Of sprake is van een excessieve vertrekvergoeding wordt vastgesteld op basis van een rekenregel. Op deze rekenregel geldt een uitzondering voor bepaalde aandelenoptierechten die zijn verkregen vóór het kalenderjaar voorafgaande aan het kalenderjaar waarin de dienstbetrekking met de werknemer is beëindigd zo staat in het Belastingplan 2018.
Wat zijn de juridische regels op grond waarvan wordt bepaald welke functie een werknemer heeft in situaties waarin daarover discussie of onduidelijkheid is? Uit twee recente uitspraken blijkt dat de ‘hogere’ rechters aan de feitelijke werkzaamheden van werknemers een beperktere betekenis toekennen dan tot op heden gebruikelijk lijkt bij UWV en kantonrechters. Wat betekent dit voor werkgevers? Enkele aanbevelingen.
Een werknemer met een leidinggevende functie in de hotelbranche wordt aangesproken op het snuiven van cocaïne in de bus tijdens de terugreis van een bedrijfsuitje. Tijdens een gesprek wordt de werknemer medegedeeld dat hij wordt teruggezet naar een lagere functie en wordt het salaris verlaagd met EUR 100,00 (bruto). De werknemer kan niet instemmen met de maatregel en start een kort geding.
Diefstal is de belangrijkste reden voor ontslag op staande voet in Nederland. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van alle bijna 200 gepubliceerde staande voet rechtszaken over de afgelopen twaalf maanden. Hoe ziet de complete top 10 eruit?
Het adviesrecht van een OR, zoals vastgesteld in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR), geldt ook in faillissementssituaties. Dit heeft de Hoge Raad besloten in de zaak die de bonden FNV en CNV namens de OR van drogisterijketen van DA Retailgroep zijn gestart. De Ondernemingskamer oordeelde eerder dat de OR van de drogisterijketen niet meer mocht meebeslissen over wat er met de werknemers zou gaan gebeuren toen DA failliet ging. De Hoge Raad heeft die beschikking vernietigd.
Medewerkers optimaal klaarstomen voor een nieuwe toekomst. Dat was de taak van het HR-transitieteam bij de reorganisatie van WestlandUtrecht Bank. Een opgave. HR-verantwoordelijke Femke Lans: "Er waren mensen die hun laatste sollicitatiebrief nog op een typemachine hadden geschreven."
Het ontbreken van doorgroeimogelijkheden (33%) is volgens mkb-professionals de belangrijkste reden dat medewerkers uit dienst gaan, naast pensionering. Tegelijkertijd geeft slechts 16 procent aan te willen investeren in doorgroeimogelijkheden en het toekomstperspectief van medewerkers. Binnen het MKB ligt de nadruk namelijk meer op persoonlijke ontwikkeling in de vorm van opleidingen, training en coaching (53%) en arbeidsvoorwaarden (48%).
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling