De Hoge Raad heeft vorige week de grenzen van het arbeidsrecht opnieuw opgerekt. Na de pro rato transitievergoeding en de plicht van een goed werkgever om in te stemmen met ontslag van een slapend dienstverband met betaling van de transitievergoeding, gaat de Hoge Raad weer een stap verder. Een gedeeltelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever is niet mogelijk, maar als de werknemer een (tegen)verzoek doet tot gedeeltelijk ontslag, moet de werkgever daar soms mee instemmen.
Onlangs kregen 21 Tory-parlementariërs in het Verenigd Koninkrijk het dringende verzoek de partij per direct te verlaten. Per Whatsapp, zo lekte uit via Sky News. Is dat eigenlijk wel rechtsgeldig?
Een werknemer bij een bedrijf dat industriële verpakkingen maakt, meldde vanaf maart 2010 op verschillende niveaus bij zijn werkgever dat de verpakkingen mankementen vertoonden. Bij vervoer van gevaarlijke stoffen zou dat gevaar voor de veiligheid of het milieu op kunnen leveren. De werkgever deed onderzoek. Bij de uitkomst daarvan kon de werknemer zich terecht niet neerleggen. Hij werd uiteindelijk ontslagen als gevolg van de melding die hij deed.
De rechter in Amsterdam oordeelde eerder dat de overeenkomst tussen de bezorger en Deliveroo niet als arbeidsovereenkomst aangemerkt dient te worden. Op 15 januari 2019 oordeelt de rechtbank Amsterdam echter dat wél sprake is van een arbeidsovereenkomst. Wat zijn de overwegingen van deze rechter?
Een beleidsmedewerker bij een gemeente die in 2005 en 2006 een misstand meldde bij zijn werkgever (de gemeente) over het illegaal storten van grond uit sloten en bermen op een gesloten gemeentelijke stortplaats, is geen 'klokkenluider' volgens de Wet Huis voor klokkenluiders. Zijn ontslag in 2009 was het gevolg van een verstoorde arbeidsverhouding. Het Huis ziet geen causaal verband met de melding over het storten van de grond.
Om onder de ontslagvergoeding uit te komen hield een zorginstelling een terminaal zieke arts na twee jaar ziekteverlof nog ruim een jaar zonder salaris in dienst. De rechter veroordeelde de zorginstelling tot het ontslaan van de zieke arts en het uitbetalen van de ontslagvergoeding.
Het aantal vragen over ontslagzaken als gevolg van een reorganisatie loopt terug. Ook het aantal ontslagzaken vanwege disfunctioneren en het ontslag op staande voet dalen flink. Een opvallende stijger binnen het arbeidsrecht is de toename van het aantal ontslagzaken als gevolg van langer dan 2 jaar ziekte. Dat blijkt uit de nieuwe juridische barometer 2017-2018 van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR).
Met de beëindigingsregeling wordt beoogd definitief afscheid van elkaar te nemen. Beide partijen hebben er dan belang bij dat daarna niet nog een keer ‘de vuile was buiten wordt gehangen’. Over het algemeen worden dit soort afspraken nagekomen. Toch kan het voorkomen dat de ene partij na einde dienstverband uitlatingen doet die schadelijk zijn voor de andere partij. Wat schrijft het recht op dat punt voor? En wat kunt u hiertegen doen?
Als de vacaturetekst een wat al te hooggestemd beeld geeft van de aard en het niveau van de werkzaamheden en er onrealistische verwachtingen bij de sollicitant worden gewekt, kan er al snel na indiensttreding discussie ontstaan over de daadwerkelijke functie-inhoud. Wie is er dan verantwoordelijk? Is dat reden voor ontslag? Twee kantonrechters deden eerder dit jaar uitspraak over zo’n mismatch.
Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd rust op de werkgever een aanzegverplichting. Deze verplichting houdt in dat de werkgever de werknemer schriftelijk uiterlijk een maand voordat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt, informeert over het al dan niet voortzetten van de overeenkomst.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling