Weet je nog, die zaak van die werknemer van Stichting De Waalboog, die op LinkedIn, berichten plaatste en deelde over o.a. het coronavirus en vaccinatie die haaks stonden op het beleid en de visie van haar eigen werkgever?
Onlangs in o.a. het Algemeen Dagblad*, naar aanleiding van de Kroniek twee jaar corona-arbeidsrechtspraak, een overzicht van de vijf meest opvallende corona-arbeidsuitspraken.
De ontslaggrond 'frequent verzuim' slaagt eigenlijk nooit. De juridische lat ligt hoog en is voor grote werkgevers bijna onhaalbaar. Onaanvaardbare gevolgen zouden door kleinere werkgevers met minder vervangingsmogelijkheden wellicht eerder aannemelijk gemaakt kunnen worden, maar het blijven ook dan 3 flinke hordes die genomen moeten worden. Enkele voorbeelden waarin ontbinding ogv gesteld frequent verzuim werd afgewezen.
Aan het sluiten van beëindigingsregelingen gaat soms een behoorlijk lang onderhandelingsproces vooraf. Hierbij komt veel kijken. Wat te doen met bijvoorbeeld de ontslagvergoeding, de opzegtermijn, de uitbetaling van vakantiedagen, de overdracht van werk, eventuele concurrentiebedingen. In dit soort situaties helpt het om vooraf de eigen onderhandelingspositie goed te bepalen. Hoe sterk staat u in de onderhandelingen? Welke factoren zijn daarvoor bepalend? En hoe zorgt u ervoor dat u de best mogelijke deal sluit?
Zeer regelmatig worden, in plaats van het bewandelen van de UWV- of ontbindingsroute, arbeidsovereenkomsten met wederzijds goedvinden beëindigd. Wat neem je, naast de 'formele bepalingen', zoals geheimhouding, de bedenktermijn en finale kwijting, nu allemaal op in zo’n beëindigingsovereenkomst?
Onlangs werd er weer een interessante uitspraak gepubliceerd die betrekking had op 'corona op de werkvloer'. De zoveelste in de reeks covid-19 gerelateerde ontslag op staande voet en ontbindingsprocedures. Ik zet er hier paar op een rij die óf de wenkbrauwen mogelijk doen laten fronzen óf een glimlach op het gezicht doen verschijnen.
Het gaat in deze zaak om de reikwijdte van het opzegverbod tijdens ziekte bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Dit verbod houdt in dat de werkgever een arbeidsovereenkomst niet kan opzeggen gedurende de tijd dat de werknemer ziek is.
Posts van werknemers op LinkedIn, Twitter, Facebook of YouTube zijn voor werkgevers regelmatig reden om op te treden. Soms met succes, soms niet. De meest spraakmakende van afgelopen jaar was die van een medewerkster van een zorginstelling die zich op LinkdeIn zeer kritisch uit liet over het coronabeleid van haar eigen werkgever.
Aan het geven van een ontslag op staande voet kleven voor de werkgever vaak risico's. De werknemer die op staande voet is ontslagen kan er voor kiezen de opzegging te laten vernietigen en loon en tewerkstelling vorderen, maar hij kan ook in het ontslag berusten en aanspraak maken op de transitievergoeding, billijke vergoeding en vergoeding in verband met een onregelmatige opzegging.
Afgelopen jaar was er veel aandacht voor diverse rechtszaken in hoog opgelopen geschillen tussen IT-bedrijf Centric en een aantal directeuren. Door de ernstig verstoorde verhoudingen stond de beëindiging van hun arbeidsovereenkomsten niet meer ter discussie. Wel de ontslagvergoedingen waarop de werknemers aanspraak konden maken.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling