Een werkgever moet ervoor zorgen dat er duidelijke gedragsnormen zijn en eerst in gesprek gaan met de werknemer, voordat ingrijpende maatregelen worden genomen. De lange staat van dienst en positieve beoordelingen spelen hierbij ook een belangrijke rol.
Uit analyse door MijnOntslagjurist kwamen een aantal structurele tekortkomingen aan het licht.
Een beveiliger van luxewinkels in de P.C. Hooftstraat kreeg ontslag, omdat opdrachtgevers bij zijn werkgever onder meer klaagden dat hij ‘niet fris’ rook. Het gerechtshof oordeelt in hoger beroep dat het ontslag terecht was, maar de man krijgt wel een extra vergoeding van 5.000 euro mee.
De krenkende wijze van afscheid nemen door een werknemer jaagt een werkgever zo op de kast dat deze kiest voor ontslag op staande voet. Volgens de rechter ietwat te kort door de bocht, signaleert advocaat Petra Willems.
Een werknemer heeft volgens de tekst van zijn ontslagbrief beoogd de arbeidsovereenkomst per direct op te zeggen. Hij hield geen rekening met de wettelijke opzegtermijn en had de arbeidsovereenkomst daarmee onregelmatig opgezegd. De kantonrechter van de rechtbank Limburg heeft recent geoordeeld over de vraag of de werknemer een vergoeding wegens onregelmatige opzegging moest betalen aan de werkgever.
Als een werknemer door ADHD niet goed functioneert, is een werkgever verplicht onderzoek te doen naar arbeidsbeperkingen en -aanpassingen. Wordt de arbeidsovereenkomst van een werknemer met ADHD ontbonden, dan maakt de werkgever een indirect onderscheid. Dit is verboden op grond van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.
Je zou denken dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Een proeftijd mag worden overeengekomen als die voor beiden gelijk is en schriftelijk wordt aangegaan. Toch gaat het soms mis.
Werknemers die verwijtbaar hebben gehandeld en ontslagen worden, krijgen vaker een transitievergoeding mee. Dat roept vragen op bij veel werkgevers, die verwachten dat een werknemer bij verwijtbaar handelen zonder kosten ontslagen kan worden.
Een werknemer zou door te schreeuwen en beledigen een angstcultuur hebben gecreëerd. Zelf vindt ze dat ze enkel een gepassioneerd iemand is die anderen soms stevig toespreekt.
Dat de Rhedense zwemleraar werd ontslagen kon eigenlijk niet anders gezien zijn grensoverschrijdend gedrag. Maar heeft hij ook recht op een transitievergoeding zoals hij zelf aangeeft?