Foto: Nationale-Nederlanden
Modemerk Humanoid gaat niet mee in de hypes van fast fashion, waarbij collecties elkaar razendsnel opvolgen. “Wij zijn een nuchter Nederlands merk met een internationale uitstraling”, vertelt mede-eigenaar en COO Daan Berkhoff. “En wij vinden het belangrijk dat onze collectie lang meegaat. Bij ons bouw je een garderobe voor het leven.”
‘Je moet ook aandacht hebben voor de belastbaarheid van je mensen. Je kunt niet alleen vragen, je moet ook geven’
De kleding is wat duurder dan gemiddeld, zo leert een bezoekje aan de site van Humanoid. “Maar dat hebben onze klanten ervoor over”, zegt Daan. “Ze weten dat wij zoveel mogelijk voor duurzame materialen kiezen. Katoen? Oké, maar dan wel biologisch. En onze keten van leveranciers is transparant en verantwoord. We werken liever met een familiebedrijf in Spanje dan met een fabriek in Azië waarvan we de werkomstandigheden niet kennen. Sommige van onze partners werken al veertig jaar voor Humanoid.”
Gloednieuw management
Sinds ruim een jaar heeft Humanoid een gloednieuw en jong management. Dat bestaat naast Daan uit Janneke van Lieshout en Charlotte Verdegaal. “Het was voor ons echt een avontuur”, zegt Daan enthousiast. “Wij hebben ervaring in marketing, financiën en ontwerpen. Maar niet in het leiden van een bedrijf. Maar we geloven in het merk.”
Dat vertrouwen wordt beloond. De concurrentie in de modewereld is moordend. Ondanks de moeilijke markt doet Humanoid het goed. 40% van de omzet loopt via de eigen webwinkel. Het grootste deel – 60% – komt binnen via de verkoop in winkels in maar liefst 27 landen. Het team bestaat uit acht vaste mensen en zes freelancers en daar nog wat mensen omheen.
Waarom een verzuimverzekering van Nationale-Nederlanden?
Met onze verzuimverzekering ben je voor al je werknemers goed verzekerd tegen de kosten van loondoorbetaling bij ziekte. Ook ondersteunen we je bij re-integratie van zieke werknemers. We zorgen er samen voor dat je zieke werknemer weer snel aan het werk kan.
De voordelen van onze verzuimverzekering
- Preventiepakket: werk aan het voorkomen van verzuim
- Inzicht in je ziekteverzuim met de Human Capital Planner (HCP)
- Ruime keuzevrijheid in dekking
Lees meer over de verzuimverzekering van Nationale-Nederlanden
Net de Formule 1
De werknemers van Humanoid hebben de vrijheid om hun werkdagen voor een groot deel zelf in te richten. “Je bent bij ons niet verplicht zoveel dagen per week op kantoor te zijn. Dat bepaal je zelf.”
Natuurlijk moet er wél gewerkt worden. Daar is iedereen binnen het bedrijf van doordrongen, weet Daan. “Mode is een vak apart. Het lijkt soms net de Formule 1. Je racet naar een nieuwe collectie of je staat alweer in de startblokken voor de volgende. Tussen de collecties door kunnen we wat gas terugnemen. Maar de werkdruk is hoog.”
Daan weet dat Humanoid veel van het personeel vraagt. “Dan moet je ook aandacht hebben voor de belastbaarheid van je mensen. Je kunt niet alleen vragen, je moet ook geven.”
Humanoid koos daarom al meteen in het begin, naast de verzuimverzekering, ook voor het preventiepakket van Nationale-Nederlanden. “Natuurlijk kun je de keuze uitstellen. Want verzekeren is in het begin best spannend en moeilijk”, vond Daan. “En als nieuw managementteam komt er toch al veel op je af. Maar we beseften dat we een vangnet nodig hadden.”
Niet verzekerd voor verzuim? Ontdek de risico’s als je niet verzekerd bent voor het verzuim van je werknemers
Zo bestaat de kans dat je te maken krijgt met extra (loon)kosten, omzetverlies en een verhoogde werkdruk. Dit zijn de drie belangrijkste risico’s voor mkb’ers zonder verzuimverzekering.
Kick-off meeting
Vanaf de start was de begeleiding van Nationale-Nederlanden en ArboNed meer dan welkom, blikt Daan terug. “We zaten al meteen met een vraag: hoe breng je preventie en verzuim intern onder de aandacht? Omdat de preventiecoach ons vanaf dag één proactief benaderde, kregen we direct de tip: maak er een kick-off meeting van. Dat hebben we gedaan.”
Tijdens die kick-off meeting kwamen allerlei vragen aan bod over preventie en verzuim. Wat is kort en lang verzuim? Bij wie meld je je als je ziek bent? Wat gebeurt er daarna?” Zo’n meeting werkt goed, heeft Daan gemerkt. “Iedereen hier weet inmiddels wat de poortwachtersregeling is. Dat kun je volgens mij niet in elk bedrijf zeggen.”
Preventie is de sleutel van een goed verzuimbeleid. Dat gaat verder dan het afsluiten van een verzekering
Zelf krijgt Daan regelmatig updates van nieuwe regelingen of diensten. “Ik vind het heel prettig dat Nationale-Nederlanden en ArboNed me proactief op de hoogte houden over werknemerswelzijn. Hoe draag je bij aan de vitaliteit van je mensen? Hoe laat je zien dat je waardering hebt voor je mensen? Of hoe merk je dat iemand te veel hooi op z’n vork neemt? Daarvoor krijgen we veel praktische tips. Daar heb je als ondernemer wat aan.”
Oog voor elkaar
“Preventie is de sleutel van een goed verzuimbeleid. Dat gaat verder dan het afsluiten van een verzekering. We hebben hier oog voor elkaar. Als iemand een familielid heeft dat in het ziekenhuis ligt, dan weten we dat. Dan vragen collega’s of ze kunnen bijspringen. Bijvoorbeeld door tijdelijk jouw telefoontjes aan te nemen of mails te beantwoorden. Want iedereen voelt zich onderdeel van de onderneming. Ik heb het ook nooit over werknemers, maar over de mensen die hier werken – collega’s.”
Maar deskundige begeleiding van buiten is en blijft prettig. Bijvoorbeeld met de telefonische coachlijn. “We hebben allemaal weleens momenten dat het minder gaat in je werk of privéleven. Dan is het fijn als je je verhaal kwijt kunt bij iemand van buiten. En dat het anoniem is.”
Een verzuimverzekering is natuurlijk vooral een uitkomst als er iemand uitvalt. “Zeker met zo’n klein team als het onze. Want als er van de vaste mensen één wegvalt, merk je dat meteen. Dan kunnen we snel schakelen en direct een freelancer inschakelen. Dat geeft financieel rust. Want je weet dat de verzekering het vergoedt.”
Daan is ervan overtuigd dat een goede verzuimverzekering twee kanten op werkt. “Als mensen zien dat jij als werkgever goed voor ze zorgt, krijg je dat terug. Dan hou je ze langer vast. Dat vind ik belangrijk. Want voor een succesvol modebedrijf heb je mensen nodig die deze sector door en door kennen.”
Als werkgever werken aan verzuimpreventie? Bekijk tips en inzichten
Procesregisseur
Drie maanden geleden is een collega ziek geworden. “Dat heeft zowel Nationale-Nederlanden als ArboNed meteen goed opgepakt. We kregen vanaf het begin een procesregisseur. Die kun je elke vraag stellen die je hebt.”
En dat deed Daan ook direct. “Ik zat in het begin met de vraag: hoe bespreek je zoiets met elkaar? Ga je iemand thuis bellen of juist niet? Wat kun je wel of niet zeggen tegen collega’s over het ziektebeeld? Daar heb ik hele goede tips voor gekregen.”
De collega in kwestie is nog niet terug aan het werk. Maar laatst kwam ze wel een kopje koffie drinken. Dat was onderdeel van het traject dat met de arbodienst is ingezet. “Ik vind het fijn dat mijn ziek-zijn geen effect heeft op de onderneming”, zei ze tegen Daan. “Ze kan zonder financiële zorgen voor ons bedrijf werken aan haar herstel. En wat ons betreft is die collega nog gewoon deel van het team.”
Dat gevoel van samen doen kenmerkt Humanoid, zegt Daan tot slot. “We heten niet voor niets voluit Humanoid Collective B.V. We werken er allemaal even hard aan om van Humanoid een blijvend succes te maken. En Nationale-Nederlanden geeft ons de mogelijkheid dat onbezorgd te doen.”