Mensen die in 2013 met de Ziektewet (ZW) te maken krijgen, worden gekort op de hoogte en de duur van de uitkering. Heeft u als werkgever veel ex-werknemers in de Ziektewet, dan moet u vanaf 2013 hogere ZW-premies betalen. Het kabinet heeft met deze strengere regels onlangs ingestemd. Het advies ligt nu bij de Raad van State.

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil met de aanpassing van de Ziektewet mensen met een tijdelijk dienstverband, uitzendkrachten en werklozen sneller aan de slag krijgen, omdat zij mogelijk een lagere en kortere Ziektewetuitkering krijgen.

 

Nu nog heeft een werknemer die terechtkomt in de Ziektewet recht op een uitkering van 70 procent van zijn laatstverdiende loon. In 2013 hangt de hoogte en de duur van deze uitkering af van hoe lang iemand heeft gewerkt.

 

70 procent van minimumloon

Als een werknemer in de Ziektewet terechtkomt, ontvangt hij straks in eerste instantie gewoon 70 procent van zijn laatstverdiende loon. Op basis van het aantal gewerkte jaren kan dit later worden teruggebracht tot 70 procent van het minimumloon. Dit is gelijk aan de hoogte van de bijstand. Een Ziektewetgerechtigde heeft maximaal 24 maanden recht op deze uitkering.

 

Werkgevers

Ook u wordt bij de aanpassing van de Ziektewet betrokken. U moet een bijdrage gaan leveren aan het terugdringen van het aantal vangnetters:

  • De ZW-premie is straks afhankelijk van het aantal werknemers dat instroomt in de Ziektewet.
  • Bij kleine organisaties wordt deze premie afhankelijk van het aantal werknemers in de sector dat in de Ziektewet belandt.
  • Uitzendbureaus moeten straks twee weken het loon doorbetalen als uitzendkrachten ziek worden.

 

Let op

Werknemers met tijdelijke contracten zijn gemiddeld langer ziek dan werknemers met een vast dienstverband. Zij komen relatief vaker in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) terecht dan mensen met een vast dienstverband. Om werkgevers te stimuleren meer aan preventie en zorg te doen, wil het kabinet de premie verhogen als er meer werknemers in de Ziektewet zitten.