Gemiddeld zitten zo’n 100.000 mensen in de Ziektewet. Het grootste deel van circa 100.000 mensen zijn zieke uitzendkrachten, zieke werknemers met een tijdelijk dienstverband en zieke werklozen. Deze groep is gemiddeld langer ziek dan werknemers in vaste dienst.
Het pakket van voorstellen behelst onder meer:
- Na één jaar ziekte wordt het ziektebegrip, dat nu gebaseerd is op ‘zijn arbeid’ aangescherpt tot ‘passende arbeid’ (waarbij getoetst wordt of sprake is van een loonverlies van meer dan 35 procent).
- De re-integratie- en sollicitatieverplichtingen voor ZW-gerechtigden worden aangescherpt conform de Wet werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA).
- Invoering van een periode van twee weken loondoorbetaling voor uitzendbureaus. Hiervoor moet het uitzendbeding worden aangepast.
- Verkenning van de mogelijkheid van meer financiële prikkels voor werkgevers, waarmee de ziekte- en arbeidsongeschiktheidslasten voor uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk dienstverband meer worden toegerekend aan de individuele werkgever.
Eigenrisicodragen
Onder punt 4 wordt de verkenning van financiële prikkels voor werkgevers genoemd. Via de mogelijkheid van eigenrisicodragen kan dit voor de uitvoering leiden tot meer prikkels vanwege concurrentie tussen UWV en verzekeraars.
Minister Kamp heeft meer peilen op zijn boog, namelijk:
- Het creëren van de mogelijkheid voor UWV om convenanten af te sluiten met werkgevers en sectoren gericht op werkhervatting van vangnetters.
- Verruiming van de proefplaatsing tot maximaal zes maanden.
- Uitvoering geven aan het UWV-verbeterplan conform brief aan de Tweede Kamer van 6 september 2010 over ontwikkelingen vangnet-Ziektewet.