
- Wordt de ziekte veroorzaakt door de zwangerschap of bevalling?
- Wordt de zwangere werknemer ziek vóór, tijdens of ná haar zwangerschapsverlof?
De zwangere medewerkster meldt zich ziek in de eerste 24 weken van haar zwangerschap. Het is van belang te weten of de reden van het verzuim zwangerschapsgerelateerd is of niet.
- Vraag of er een verband is met de zwangerschap.
- Is het verzuim zwangerschapsgerelateerd, dan is het van belang op welk moment haar ziekte begint. Dat bepaalt namelijk welke uitkering zij krijgt en wat je als werkgever moet doen.
- Geef de ziekmelding uiterlijk op de vierde ziektedag door aan UWV.
- Het aanvragen van een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering) kun je doen bij UWV via de verzuimmelder of door het invullen van het formulier ‘Aangifte ZW’.
- Is uw medewerkster weer hersteld, meld dit dan binnen twee dagen aan UWV. Dit kunt u ook doen via de verzuimmelder.
Ziekte 4-6 weken voor uitgerekende datum
Is de medewerkster tussen de vier en zes weken respectievelijk acht en tien weken bij een meerlingzwangerschap voorafgaand aan de vermoedelijke bevallingsdatum ziek, dan ontvangt ze een ZW-uitkering. De werkgever meldt de medewerkster ziek via de verzuimmelder van UWV. De medewerkster krijgt de uitkering vanaf haar eerste ziektedag. De uitkering bedraagt 100% van het (gemaximeerde) dagloon. Zij krijgt deze tot de dag dat zij weer beter is of tot het begin van het zwangerschapsverlof en de -uitkering.
Ziekte tijdens zwangerschapsverlof
Meldt de medewerkster zich ziek tijdens haar verlofperiode, dan hoeft de werkgever dit niet aan UWV te melden. De werkgever ontvangt de voor haar aangevraagde zwangerschaps- en bevallingsuitkering (Wazo-uitkering) en betaalt haar loon door. Zij krijgt dan geen ZW-uitkering.
Ziekte na bevalling
Is de medewerkster na afloop van haar bevallingsverlof ziek geworden als gevolg van haar bevalling (denk hierbij aan een postnatale depressie, bekkenbodemklachten), dan bestaat er recht op een ZW-uitkering van UWV.
Ziektedagen die tussen de vier en zes weken respectievelijk acht en tien weken als het gaat om een meerlingzwangerschap vóór de dag na de uitgerekende datum liggen (flexibiliseringsperiode), worden aangemerkt als dagen waarop de werkneemster zwangerschapsverlof heeft. Deze dagen worden van het geplande verlof afgetrokken. UWV betaalt over deze dagen een uitkering van 100% van het (gemaximeerde) dagloon. De oorzaak van de ziekte is hierbij niet van belang.
Voorbeeld
Sara Bloemen is zwanger en wil graag tot vier weken voor de dag na de vermoedelijke bevallingsdatum doorwerken. Zij krijgt anderhalve week voordat haar verlof ingaat een migraineaanval. Sara meldt zich daarom ziek. Gelukkig kan zij twee dagen later weer aan de slag en werkt zij door tot de geplande ingangsdatum van het verlof. De twee ziektedagen worden van het totale verlof afgetrokken. Dit houdt in dat Sara na de bevalling twee dagen eerder aan het werk moet dan gepland.
Ziekte niet gerelateerd aan zwangerschap
Als de zwangere medewerkster zich ziek meldt, en dit komt niet door haar zwangerschap of bevalling, dan is het belangrijk te weten wanneer haar ziekte begint. Dit bepaalt namelijk of haar loon moet worden doorbetaald of dat zij recht heeft op een ZW- of zwangerschaps- en bevallingsuitkering (Wazo-uitkering). Als de ziekte van de medewerkster niet is veroorzaakt door haar zwangerschap of bevalling, gelden in de eerste 24 weken van haar zwangerschap de gewone regels die gelden bij ziekte. Dit hoeft dus niet aan UWV te worden gemeld en de werkgever betaalt het loon gewoon door.
Loondoorbetaling
Tijdens ziekte betaalt de werkgever het loon van de zwangere medewerkster door. Er zijn situaties dat er voor de medewerkster een ZW-uitkering kan worden aangevraagd bij UWV en ook is het mogelijk dat de zwangerschaps- en bevallingsuitkering eerder start. Wordt de medewerkster ziek als gevolg van de zwangerschap voordat haar zwangerschapsverlof is ingegaan, dan kan zij een ZW-uitkering krijgen. Deze uitkering loopt vanaf de eerste ziektedag. Dat is de eerste werkdag waarop iemand ziek is. De ZW-uitkering loopt door tot de dag van herstel of de start van het zwangerschapsverlof. Kan de medewerkster aansluitend op haar bevallingsverlof nog niet werken door ziekte die het gevolg is van de zwangerschap of bevalling? Ook dan kan zij een ZW-uitkering krijgen.
Nawerkingsbepaling
Voor zwangere medewerksters geldt een speciale nawerkingsbepaling waar het gaat om de verzekeringsplicht. Als het dienstverband van de vrouw eerder dan zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum eindigt, dan zou zij niet langer verzekerd zijn voor de Wazo. Daarom is wettelijk bepaald dat als de vermoedelijke bevallingsdatum valt binnen tien weken nadat de dienstbetrekking waaraan de verzekeringsplicht is ontleend is geëindigd, er toch recht op verlof met uitkering bestaat (artikel 3:10 Wazo). Als de bevalling niet binnen tien weken te verwachten is, bestaat er in principe geen recht op een Wazo-uitkering. Vindt de bevalling onverhoopt toch binnen tien weken plaats, dan bestaat er alsnog recht op zestien weken uitkering.