De Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin, schrijvers van het boek Diagnosis Boreout, onderzochten de verveling van ruim honderd managers, bankiers, pr- en communicatie-medewerkers. Ze deden dit in vervolg op een Amerikaans onderzoek uit 2005 naar tijdverspilling. Volgens dit onderzoek besteedde een derde van de 10.000 respondenten twee uur van hun werkdag aan privé-zaken.
Bore-out
Volgens Werder en Rothlin vervelen veel mensen zich zelfs dermate dat het ze ziek maakt. Het niets doen levert namelijk net zoveel stress op als teveel werk doen. De bore-out die door teveel verveling ontstaat, kenmerkt zich door moeheid, irritatie en lusteloosheid. In de ochtendkrant DAG stelde directeur Dirk Gorthuis van het Nederlands Psychologen en Coaching Bureau dat het bij bore-out niet om een nieuw verschijnsel gaat. “Dat slaat op een medewerker die jarenlang onder niveau werkt of alleen routinematig, en daardoor lusteloos wordt op de werkplek. De symptomen zijn hetzelfde als bij een burn-out: vermoeid, geagiteerd en soms zelfs depressief.”
Tip
Houd signalen in de gaten of uw medewerkers wel werk op hun niveau doen. U doet er verstandig aan dit ook na te gaan tijdens functioneringsgesprekken.