
In de Ziektewet bestaat de zogenaamde nawerkingsbepaling.
Die houdt in dat als een werknemer binnen vier weken na de beëindiging van het dienstverband ziek wordt de (voormalig) werkgever alsnog opdraait voor de uitkeringslasten.
Dit omdat deze dan op termijn te maken krijgt met een verhoging van het ZW-deel van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas.
Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Er kan namelijk sprake zijn van een andere rechtsgrond op basis waarvan een ZW-uitkering kan worden toegekend.
Stel dat woensdag 30 juni de laatste dag van de arbeidsovereenkomst is en deze persoon meldt zich per 3 juli ziek. Dan zou hij eventueel een recht op een WW-uitkering kunnen hebben per 1 juli of hij zou ook per 1 juli elders in dienst kunnen zijn getreden. Dán is er wél een andere rechtsgrond waar de ZW op gebaseerd hoort te zijn en dus geen nawerking.
UWV stelt dan in een mogelijke WW-rechtsituatie dat er geen recht op WW is, want dit is niet aangevraagd maar dat kan de persoon nog altijd doen. Ook de WW-verzekering geldt van rechtswege en dus is het zaak dat de persoon alsnog WW aanvraagt.
Als hij aan de voorwaarden voldoet, dan moet UWV de WW toekennen en dan wordt die persoon ziek vanuit de WW.
Zoek in dit soort gevallen dus echt goed uit wát de eerste ziektedag was!
Uit dienst zonder inachtname correcte opzegtermijn
Bij met name Amerikaanse bedrijven zie je nogal eens dat werknemers bij bijvoorbeeld een reorganisatie snel uit dienst moeten. De toepasselijke opzegtermijn wordt dan lang niet altijd gehanteerd, maar de werknemers krijgen dan een bedrag mee om de tijd te overbruggen tot ze een beroep kunnen doen op een WW-uitkering.
Stel dat er een beëindigingsovereenkomst is gesloten in april waarin is bepaald dat het dienstverband per 1 mei eindigt. Feitelijk had het dienstverband pas kunnen eindigen per 1 augustus als rekening was gehouden met de toepasselijke opzegtermijn. Over de periode tot 1 augustus geldt op grond van artikel 19 lid 3 WW een uitsluitingsgrond.
Wat nu als deze werknemer zich op 6 mei ziek meldt? Bestaat er dan recht op een ZW-uitkering en zo ja wordt deze aan de werkgever toegerekend?
Uit de wet volgt dat een werknemer binnen deze termijn verzekerd is voor de Ziektewet alsof hij een WW-uitkering ontvangt (artikel 7 onder b en onder 2 ZW jo. artikel 2 lid 1 onder a regeling Uitbreiding kring van verzekerden ingevolge de Ziektewet en de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering juncto artikel 29 lid 2 onder d en onder 2 ZW (recht op ZW-uitkering tijdens de fictieve opzegtermijn).
Nu werknemer in de periode van de ‘fictieve opzegtermijn’ verzekerd is voor de Ziektewet, kan van nawerking geen sprake zijn. Kortom, werknemer heeft wel recht op een ZW-uitkering, maar niet op grond van de nawerking.
Vervolgens is de vraag interessant of deze ZW-uitkering aan de werkgever wordt toegerekend. Het goede antwoord is nee. Als ook weer naar de wet wordt gekeken dan staat daar vermeld dat er geen sprake is van toerekening van de uitkering noch aan de ZW-eigenrisicodrager en noch aan de publiek verzekerde werkgever (zie artikel 29 lid 2 onder d en onder 2 en artikel 63a ZW).
Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten
Hetzelfde geldt voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Een eigenrisicodrager voor de WGA is verantwoordelijk voor werknemers die ten tijde van de aanvang van de wachttijd bij hem in dienst waren of vallen onder de nawerking. Bij ziekte tijdens deze situatie, waarin een werknemer in de fictieve opzegtermijn zit, is dat niet het geval en daarom is geen sprake van enig risico voor WGA-eigenrisicodrager bij instroom in de WGA.
Kortom, op zich hoeft het geen probleem te zijn om afscheid van een werknemer te nemen met een beëindigingsovereenkomst zonder dat daarbij de geldende opzegtermijn wordt gehanteerd. Als de werknemer immers in deze periode ziek wordt, ontvangt de werknemer een ZW-uitkering, terwijl deze niet aan de voormalige werkgever wordt toegerekend, niet als deze eigenrisicodrager is en evenmin als het een werkgever betreft die in de publieke verzekering zit.
Lees ook: Pas bij bij ziekte einde dienstverband