Om het aantrekkelijker voor werkgevers te maken om mensen weer in dienst te nemen wil de Tweede Kamer de verplichting om bij ziekte twee jaar loon door te betalen tegen het licht houden. Vandaag debatteert de Kamer hierover met minister Asscher.

Uit onderzoek van Asscher bleek dat 45 procent moeite heeft met de lange loondoorbetaling bij ziekte. Vooral mkb’ers kunnen in financiële problemen komen als zij werknemers verplicht twee jaar moeten doorbetalen én nieuwe medewerkers moeten betalen.
Eerder becijferde het CPB echter dat een verkorting van de loondoorbetaling (van twee naar één jaar) de overheid 800 miljoen euro kost.
Om die kosten enigszins te beperken, is het voorstel van de VVD om de verantwoordelijkheid te verschuiven van werkgever naar werknemer: werkgevers betalen dan alleen nog als de ziekte via het werk is veroorzaakt (beroepsrisico). Werknemers verzekeren zich dan voor de andere situaties (verkeer, sport).

Werkgeverspremie

De PvdA wil dat minister Asscher kleine ondernemers ondersteund. En ook het CDA wil een plan voor de kleine werkgevers. Groenlinks stelt voor om voor het tweede jaar ziekte een werkgeverspremie te vragen. D66 vindt dat werkgevers echter in de spiegel moeten kijken aangezien in ’80 procent van de cao’s de loondoorbetaling boven de 170 procent van het inkomen in de eerste twee jaar ligt die sociaal partners en kabinet ooit als maximum hebben afgesproken.’

Donderdagmiddag debatteert de Kamer met Asscher over loondoorbetaling bij ziekte.