Werkgevers vinden dat ze hun medewerkers mogen attenderen op ongezond gedrag. Bijna een tiende van de werkgevers vindt zelfs dat ze hun medewerkers mogen ontslaan op basis van ongezond gedrag. Dit blijkt uit de CZ Vitaliteitspeiling onder 900 respondenten (zowel werkgevers als werknemers).

Uit het onderzoek komt naar voren dat werkgevers aandacht schenken aan vitaliteit om de productiviteit te verhogen en uitval door ziekte te voorkomen. De meerderheid stimuleert vitaliteit door een gezondheidsbonus beschikbaar te stellen.
 

Vitaliteitsbeleid

Het onderwerp vitaliteit wordt vaak gezien als verantwoordelijkheid van de HR-functionaris. Bijna 80 procent van de bedrijven hebben geen budget gereserveerd voor vitaliteit. Slechts 22 procent van de werkgevers geeft vitaliteit een structurele plek in het beleid. Vorig jaar lag dit percentage iets hoger namelijk 28 procent.

 

Te weinig aandacht

Bijna de helft van de medewerkers vindt dat de organisatie te weinig aandacht schenkt aan de mentale en fysieke gezondheid van de medewerkers. De medewerkers gaven als oplossing: goede balans werk en privé, goede sfeer, persoonlijke aandacht, jaarlijkse health check, korting op fitness, gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant en gratis fruit op het werk.

 

Aanspreken op gedrag

Werkgevers en werknemers denken in toenemende mate verschillend over het ‘bemoeien’ met vitaliteit. Werkgevers vinden, meer dan in 2010 (77% tegenover 73%), dat zij hun medewerkers mogen attenderen op ongezond gedrag. De werknemer deelt deze mening wel (73% nu tegenover 76% in 2010), zolang het over attenderen gaat. Door de werkgever aangesproken worden op gebrek aan vitaliteit gaat voor werknemers echter te ver: slechts 29% vindt dat dit kan (vorig jaar nog 40%), terwijl steeds meer werkgevers wél vinden dat dit zou moeten kunnen (45% tegenover 40% in 2010). Bijna tien procent van de werkgevers vindt zelfs dat ze hun medewerkers mogen ontslaan op basis van ongezond gedrag, slechts twee procent van de werknemers is dat met hen eens.