Vaak melden werknemers zich ziek na ruzie met de baas. Volgens Peter-Jan Smits van de arbodienst Arboduo moeten werknemers na een arbeidsconflict met conflictverlof in plaats van zich ziek te melden. Hij zegt dat in het blad Ondernemen!

Smits stelt dat tien tot twintig procent van het ziekteverzuim veroorzaakt wordt door een arbeidsconflict.

 

Schuld

Volgens hem kost het ziekteverzuim vanwege arbeidsconflicten werkgevers miljarden euro’s per jaar. Hij vindt dat onterecht, want stelt hij: ”waar twee vechten, hebben twee schuld”. Om die reden moet de werkgever niet volledig opdraaien voor de kosten en moet de werknemer verlof opnemen in plaats van zich ziek te melden. Bij dit ‘conflictverlof’ gaat het om een afkoelperiode van twee weken. De werknemer kan dit achteraf opnemen als bijzonder verlof.

 

Afbouwen loon

Smits’ voorkeur gaat verder uit naar afspraken in een cao, die inhouden dat het loon van een werknemer met een arbeidsconflict wordt afgebouwd. Dit moet de werknemer stimuleren om het arbeidsconflict eerder op te lossen.

 

Tip

Zorg ervoor dat uw bedrijf beschikt over een arbeidsconflictenprotocol. Hierdoor hoeft de werknemer zich niet ‘ziek’ te melden en kunnen werkgever en werknemer tijdig met elkaar praten over spanningen en samen een oplossing zoeken. Hiermee voorkomt u dat conflicten escaleren en dat werknemers onnodig thuis komen te zitten.