“De instroom is lager dan verwacht en het verzuim is gedaald. Kortom: De WIA werkt,” aldus de werkgeversorganisaties.
35-minners
De inspanningen van werkgevers en werknemers om ziekteverzuim zo vroeg mogelijk aan te pakken en later arbeidsongeschiktheid te voorkomen, zijn succesvol zo blijkt uit cijfers van de groep ’35-minners’. Dit zijn mensen in de WIA die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn. Tweederde van deze groep is weer aan het werk gegaan.
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over de toekomst van de groep die nog niet werkt. De werkgeversorganisaties vragen, evenals de vakbonden, aandacht voor een kleine groep 35-minners: “Ongeveer 7 procent heeft een zwakke arbeidsmarktpositie. Zij hebben ten tijde van hun ziekmelding een lage opleiding, laag inkomen, aanzienlijke beperkingen en een slechte gezondheidsbeleving. Die groep verdient extra aandacht, zodat ze snel en goed op weg worden geholpen in het arbeidsproces”.
Re-integratie tweede spoor
Werkgeversorganisaties willen bijvoorbeeld re-integratie bij een andere werkgever stimuleren. Dit vergroot namelijk de kans op een succesvolle werkhervatting van een werknemer die vanwege zijn beperking niet meer aan de slag kan bij zijn eigen werkgever.
Deze groep zal ook baat hebben bij een no riskpolis voor de eerste twee ziektejaren.
VNO-NCW en MKB-Nederland willen verder dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de instroom in de WGA 80-100 (maar niet duurzaam arbeidsongeschikt) gaat onderzoeken. Die is veel groter dan werd aangenomen. Wie tussen de 35 en 80 procent is afgekeurd, komt in regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten van de WIA terecht. In de WGA is maar liefst driekwart 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt. Dat is driemaal zoveel als werd verwacht.
Wet verbetering Poortwachter
Dat de WIA een succes is, is volgens VNO-NCW en MKB-Nederland ook te danken aan het pakket overige maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen. De Wet verbetering Poortwachter (Wvp) stimuleert bijvoorbeeld werkgevers en werknemers tot re-integratie en voorkomt dat werknemers onnodig lang ziek thuis zijn. Ook het feit dat het loon twee jaar bij ziekte wordt doorbetaald (Wet Verlenging Loondoorbetaling bij Ziekte) heeft hieraan bijgedragen.