De Nederlandse economie was in 2024 een miljard euro meer kwijt aan verzuim dan in 2023 door extra productiekosten en minder productiviteit. Dat meldt Arbo Unie na analyse van de verzuimcijfers over het afgelopen jaar.
Vorig jaar is in totaal ruim 371.000 keer verzuimd, aldus Arbo Unie. Afgezet tegen de hele beroepsbevolking zou dit neerkomen op bijna 3 miljoen extra verzuimdagen, die per dag gemiddeld 350 euro kosten, schat Arbo Unie. Die extra kosten bestaan vooral uit loondoorbetalingen en kosten voor vervanging, maar ook uit verloren productiviteit. Dit betekent volgens de organisatie dat de toename van het ziekteverzuim in 2024 Nederland naar schatting ruim 1 miljard euro extra heeft gekost.
Psychische klachten
Volgens de arbodienst duurde vooral verzuim door psychische klachten vorig jaar langer. De duur hiervan is de afgelopen drie jaar met gemiddeld 20 dagen toegenomen onder werknemers tussen 35 en 55 jaar, komt onder meer naar voren uit de cijfers.
“Enerzijds worden mensen in werk en daarbuiten mentaal steeds meer belast”, legt Corné Roelen uit, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Anderzijds merk ik dat mensen sneller in termen van ziekte denken. Tien jaar geleden hadden we last van stress, tegenwoordig hebben we een burn-out.” Dat betekent dat mensen sneller hulp vragen bij huisarts of psycholoog met als gevolg langere wachtlijsten, vooral in de GGZ. Als mensen langer moeten wachten op behandeling, dan zullen ze later aan het werk gaan.
Verbinding met werkvloer mist
Arbeids- en organisatieadviseur Jan van den Hoogen van Arbo Unie ziet nog een andere oorzaak voor de toenemende verzuimduur bij psychische klachten en legt een verband met thuiswerken. Dat zijn mensen sinds corona vaker gaan doen, maar het is volgens hem niet goed voor onder meer het teamgevoel. “Uit de periodiek medische onderzoeken die Arbo Unie uitvoert weten we dat mensen de verbinding op de werkvloer missen. Het teamgevoel staat onder druk, terwijl juist de sociale cohesie binnen teams essentieel is, niet alleen voor productiviteit, maar vooral voor het werkplezier en welbevinden van werknemers”.