Niet alleen mensen die fysiek zwaar werk doen, maar ook zij die psychisch zwaar werk doen, zoals politiemensen en verpleegkundigen, moeten uitgezonderd worden van de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Dat stellen drie onderzoekers van TNO in een artikel in het economenblad ESB.

Het kabinet wil de AOW-leeftijd in stappen verhogen en daarbij rekening houden met mensen met een zwaar beroep. Deze groep zou mogelijk eerder met pensioen kunnen gaan. Hoe het kabinet wil bepalen wat een zwaar beroep is, is niet bekend. De TNO-onderzoekers vrezen dat enkel rekening gehouden wordt met de fysiek zware beroepen.

 

En dat is vreemd, vinden ze, omdat in Nederland de werkgelegenheid in de landbouw, bouw en industrie de afgelopen eeuw sterk is verminderd. En bijna driekwart van de beroepsbevolking nu in de dienstensector werkt. ‘Daar gaat het minder om gevaarlijk werk, bedrijfsongevallen of zwaar tillen, maar meer om werkdruk, veeleisende en emotionerende klantcontacten met intimidatie, agressie en geweld.’

 

Depressief of overspannen

Of werk ‘zwaar’ is, valt af te lezen aan het effect hiervan op gezondheid, verzuim en uitval. De onderzoekers concluderen dat bij gezondheidsklachten, verzuim en de mogelijkheid om door te werken tot 65 jaar ‘psychisch zwaar werk een minstens even belangrijke rol speelt’ als fysiek zwaar werk. Met name in de zorg, het onderwijs en bij de politie en brandweer komt psychisch zwaar werk voor.

 

De TNO-onderzoekers stellen dat bij bijna 40 procent van de mensen die jaarlijks geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken, een psychische aandoening de oorzaak is. Werknemers die depressief of overspannen zijn geraakt, hebben gemiddeld vier jaar nodig om terug te keren naar hun baan. ‘Deze onderzoeksgegevens laten zien dat psychisch zwaar werk minstens zulke ernstige effecten, kan hebben als fysiek zwaar werk’, is de conclusie van de onderzoekers.