Steeds meer werkgevers willen proactief preventiemaatregelen inzetten om werknemers gezond en vitaal te houden. Niet zo gek, want de financiële verantwoordelijkheid voor zieke werknemers komt steeds meer bij werkgevers te liggen. Daarbij neemt het risico op verzuim toe, onder andere door vergrijzing, de verhoogde pensioenleeftijd en ontgroening. Maar hoever kun je daarin als werkgever gaan?
Vitaliteitscontract
Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon: “Krijgen en nemen alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid voor de zorg op de werkvloer, dan kunnen zij dit samen regelen in een vitaliteitsplan. Maar dit is nog ‘wishfull thinking’. Werknemers steunen voor de uitvoering van de arbeidsgerelateerde zorg nog erg op de werkgever. Ook lopen ze niet voorop in het toepassen van een gezonde levensstijl: gezonde voeding, voldoende bewegen en ontspannen. Welke sturingsmogelijkheden heeft de werkgever dan?”
Bedrijfsarts
“De maatregelen van de overheid zijn niet echt vernieuwend. Bovendien laat het kabinet veel over aan de betrokken partijen, die wellicht andere prioriteiten stellen. Het wettelijk vastleggen van een verplicht basiscontract is zelfs een stap terug. Dit beperkt de mogelijkheden voor maatwerk en flexibiliteit van werkgevers. Voor de samenwerking tussen huisartsen en bedrijfsartsen zou het goed zijn als bedrijfsartsen net als huisartsen vanuit de Zorgverzekeringswet gefinancierd gaan worden.”
Blijf in gesprek
Werkgevers staan voor de uitdaging werknemers te overtuigen van het nut van hun gezondheidsbeleid en -maatregelen. Dat lukt alleen als werkgevers aantonen dit beleid ook voordelen heeft voor werknemers aldus Rijnbeek. Werkgevers en werknemers moeten het gezondheidsmanagement beiden serieus nemen. Rijnbeek: “Zoals gezegd steunen de maatregelen van het kabinet die hierop zijn gericht werkgevers onvoldoende. Een vitaliteitscontract sluiten kan hierin een belangrijke stap zijn, maar momenteel is dat juridisch nog erg lastig. Om het eenvoudiger te maken, moet het arbeidsrecht ingrijpend veranderen en daarmee de verhouding tussen werkgever en werknemers. Tot die tijd is het belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek blijven over arbeidsgerelateerde zorg.”