Na een burn-out pak je normaal gesproken in stappen je werk weer op. De huidige situatie zorgt echter voor uitdagingen op dat gebied.

Volgens Annita Roger, voorzitter van de Vereniging van Erkende Stress en Burn-outcoaches is de kans dat je vertraging oploopt of zelfs terugvalt als je op afstand begint, groot is. Veel beginnende re-integraties zijn dan ook gepauzeerd zo vertelt ze tegen Nu.nl.
Vooral het feit dat je niet kunt rekenen op sociale steun en feedback van collega’s en leidinggevenden speelt re-integrerende werknemers parten.
Vera Bot, bezig aan een re-integratietraject na een burn-out kan daar over meepraten. Ze wilde zo graag laten zien dat ze van waarde is, dat ze direct teveel hooi op haar vork nam. Uiteindelijk merkte ze echter dat ze onrustiger sliep en somber werd.
Dat ze alleen via een videoverbinding contact had met haar leidinggevende was niet bepaald optimaal – je mist lichaamstaal en vertrouwelijkheid aldus Bot – maar het hielp wel. Blok had geluk dat haar leidinggevende zag dat ze in de lockdown te erg haar best deed. Hij raadde haar aan wat gas terug te nemen. In samenspraak met de bedrijfsarts stopte ze met de vier extra uren die ze alweer werkte.

Extra stress tijdens de coronacrisis

Is het normaal gesproken al een uitdaging om weer aan het werk te gaan na een burn-out, de coronastress maakt het nog lastiger. Instrinsiek motiverend werk kan die spanning verminderen zo blijkt uit onderzoek. Door de regie terug te krijgen over je werk, kun je de stress beter reguleren. Maar die assertiviteit is juist erg lastig voor mensen met een burn-out aldus Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit. Zeker nu op afstand kost dat (te) veel energie.
Bakkers advies is om als men weer naar kantoor gaat, re-integrerende werknemers tegelijkertijd met hun leidinggevende te laten komen. “Op die manier kan je iemand zien werken, maar ook face to face gesprekken voeren.”