Wanneer je geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) bent, ontvang je begin december de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. In deze beschikking is de Whk-premie voor volgend jaar opgenomen. Omdat er helaas dikwijls fouten sluipen in de vaststelling van de nieuwe Whk-premie, is het van belang om goed te controleren of dit voor jouw organisatie klopt.

Hoe wordt de Whk-beschikking berekend?

De te betalen premie wordt gebaseerd op het totaalbedrag aan uitkeringen dat in het verleden aan (ex)medewerkers van jouw organisatie is uitgekeerd. Ook wordt de totale loonsom meegenomen in de berekening. Hier zijn drie categorieën in te benoemen. Kleine werkgevers, zij hebben een loonsom tot 882.500 euro. Middelgrote werkgevers, zij vallen in de categorie 882.500 en 3.460.000 euro en de grote werkgevers. Zij hebben een loonsom van meer dan 3.460.000 euro. De kleine werkgevers betalen vaste sectorpremie, de middelgrote betalen een deel vaste sectorpremie en een deel individuele premie. De grote werkgevers betalen enkel individuele premie.

Waarom moet ik dit controleren?

Het komt geregeld voor dat de vastgestelde Whk-premie voor een bedrijf niet klopt. Door onterecht toegerekende uitkeringen of een onjuiste loonsom worden verkeerde bedragen gehanteerd, waardoor jouw jaarlijkse premie hoger kan uitpakken dan noodzakelijk.

Hoe pak ik zo’n controle aan?

Er zijn verschillende punten waar je op moet letten in de controle van je Whk-beschikking. Val je in de juiste werkgeversgroep? Groot, klein of middelgroot? En welke uitkeringen zijn doorberekend in de beschikking? Kloppen deze gegevens met de werkelijkheid, of zijn bepaalde uitkeringen al lang en breed gestopt? Hierin zitten vaak de fouten. Is de hoogte van de uitkering ook juist, of is het te hoog ingeschaald? Al deze zaken hebben direct invloed op de hoogte van je Whk-premie voor komend jaar.

Hulp bij de controle van je Whk-beschikking?

Het controleren van Whk-beschikking is niet eenvoudig. Het is een klus waarbij nauwkeurigheid van het grootste belang is, dit maakt het zeer tijdrovend en foutgevoelig. Gegevens uit het verleden hebben uitgewezen dat is 33% van de gevallen een voordeel gehaald wordt uit een nauwkeurige controle.

OAZ gaat in de Whitepaper Sociale Zekerheid dieper in op de Whk-beschikking en welke vraagstukken hierbij komen kijken. Ook heeft OAZ een dienstverlening ontwikkeld waarbij de controle van je Whk-beschikking uit handen genomen wordt. Deze dienstverlening wordt volledig aangeboden op basis van no-cure-no-pay. Ben je benieuwd of dit voor jouw organisatie zinvol is? Neem dan contact op met Joost Geluk via jgeluk@oaz.nl of bel direct 088 5600 700.