Nauwere samenwerking tussen UWV en CWI en de inzet van de re-integratiecoach moet het begeleiden van werkzoekenden naar werk bevorderen. Dat concludeert de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) in het rapport ‘De weg naar (maat)werk’. Er moet dan volgens IWI wel meer structurele aandacht komen voor de borging van de kwaliteit.

Daarmee bedoelt IWI dat de functie van re-integratiecoach nog pril is en nog verder ontwikkeld moet worden. IWI vindt het daarom belangrijk dat er meer kennis wordt opgebouwd en gedeeld over wat in individuele gevallen de meest effectieve manier is om mensen naar werk te begeleiden.

 

Uit onderzoek van IWI blijkt dat om werklozen maatwerk te kunnen bieden bij het vinden van werk een aantal zaken essentieel zijn, namelijk inzicht in de cliënt en in de arbeidsmarkt, inzicht in de kortste weg naar werk, en handelingsvrijheid van de re-integratiecoach.

 

Kwaliteitsborging

Verder zijn ook onder meer een meer structurele kwaliteitsborging en -bevordering van het werk van de re-integratiecoach nodig. Bij de vorming van de Locaties Werk en Inkomen is het van belang dat rekening wordt gehouden met de aard en omvang van het cliëntenbestand van de nieuwe coaches, zodat ze aan alle aspecten van coaching toekomen.

 

Tip

Er is een regeling voor loonkostensubsidies voor mensen die langer dan één jaar werkloos of arbeidsongeschikt zijn. Zij gaan onder begeleiding en met de loonkostensubsidie binnen een jaar aan het werk in een concrete baan. Om de loonkostensubsidie te krijgen moet het wel om echte banen gaan. De subsidie bedraagt 50% van het minimumloon en geldt voor maximaal één jaar. De loonkostensubsidies moeten in ten minste de helft van de gevallen leiden tot regulier werk. Naast deze subsidies zijn er ook subsidies voor brugbanen. Deze brugbanen moeten ervoor zorgen dat 10.000 arbeidsongeschikten die na een herbeoordeling weer aan de slag kunnen, met subsidie een baan krijgen.

 

Meer over re-integratie vindt u in het Handboek Belonen.