Eind juni 2009 kregen 270.000 mensen een bijstanduitkering. Dat was ruim 11.000 meer dan een halfjaar eerder. Hiermee ligt het aantal uitkeringen op hetzelfde niveau als in april 2008
Bij de toename gaat het vooral om de uitkeringen met een duur van minder dan een jaar.
Verder blijkt de stijging van het aantal bijstandsuitkeringen het grootst te zijn onder mannen en alleenstaanden. Naar leeftijd was de toename het sterkst bij jongeren tot 25 jaar (21 procent).
Regio’s
Naar regio was de stijging het grootst in zowel Noord-, Oost- als Zuid-Nederland. Met zes procent was de stijging daar het afgelopen halfjaar twee keer zo groot als in West-Nederland. In West-Nederland wordt meer dan de helft van alle bijstandsuitkeringen verstrekt.
Gemeenten
Bij ruim driekwart van de gemeenten nam het aantal bijstandsuitkeringen in de eerste helft van 2009 toe. Haarlemmermeer, Enschede en Emmen waren van de 25 gemeenten met 100.000 inwoners of meer de gemeenten met de grootste stijging. De toename bedroeg daar meer dan tien procent. De stijging in Rotterdam was minder dan één procent. In Haarlem was zelfs sprake van een afname van het aantal uitkeringen.
Tip
Voor bijstandsgerechtigden die moeilijk aan werk kunnen komen, bestaan zogeheten participatieplaatsen. Dit houdt in dat een bijstandsgerechtigde twee jaar met behoud van uitkering bij de gemeente of in het bedrijfsleven kan werken aan een terugkeer op de arbeidsmarkt. Participatieplaatsen staan behalve voor bijstandsgerechtigden ook open voor (deels) arbeidsongeschikten en mensen die langer dan één jaar in de WW zitten. Het via deze route aantrekken van mensen kan ook voor uw bedrijf interessant zijn, omdat u ze zonder kostenrisico’s kunt inwerken. U kunt dan na twee jaar beschikken over een ervaren kracht waarvan u nog veel plezier kunt hebben.