Het ziet ernaar uit dat het beroep bedrijfsarts een uitstervend ras is. Om in 2020 te kunnen voldoen aan de vervangingsvraag, moeten er minimaal 114 tot maximaal 145 bedrijfsartsen per jaar instromen. Momenteel zijn er maar 76 bedrijfsartsen in opleiding waarvan er 11 de opleiding in 2011 gestart zijn. Een probleem voor huisartsen en re-integratie aldus experts.

De gegevens zijn afkomstig uit het door NIVEL gepubliceerde rapport Capaciteitsraming voor bedrijfsartsen 2012-2022/2028.

 

Tweede Kamerlid Voortgang van GroenLinks maakt zich zorgen over de terugloop van bedrijfsartsen en stelde vragen aan staatssecretaris de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Krom bevestigde hem dat er onvoldoende bedrijfsartsen in opleiding zijn, maar deelde zijn zorgen niet. Weliswaar kiezen weinig studenten voor de opleiding tot bedrijfsarts en is de vergrijzing onder deze beroepsgroep hoog, problemen verwacht hij vooralsnog niet.

 

Afnemende vraag

Door de marktontwikkelingen op het gebied van arbodienstverlening, is er nu minder vraag naar bedrijfsartsen. Voor de langere termijn moet de verwachte uitstroom van bedrijfsartsen gerelateerd worden aan de te verwachten marktontwikkelingen. De staatsecretaris gaat samen met de sector, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), de brancheorganisatie Boaborea, het Capaciteitsorgaan en de sociale partners bekijken wat er nodig is om het tekort op te vangen.

 

Verhoging werkdruk huisartsen en ziekenhuizen

De Stichting Capaciteitsorgaan geeft aan dat er op dit moment 2038 bedrijfsartsen geregistreerd staan en dat een tekort aan bedrijfsartsen de werkdruk voor huisartsen en in ziekenhuizen verhoogt. Werknemers gaan nu al vaak eerst met hun klachten naar de huisarts. Is er echter geen bedrijfsarts beschikbaar of is deze moeilijk te bereiken, dan melden volgens de stichting nog meer werknemers zich eerst bij de huisarts. Daarnaast kan het tekort aan bedrijfsartsen ervoor zorgen dat zieke werknemers minder snel en goed re-integreren aldus het orgaan.