Het aandeel mensen dat na een WAO-herbeoordeling toch aan het werk is gegaan, is gestegen tot 60 à 65 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het UWV in het kader van de afronding van de WAO-herbeoordelingen.

Eind 2008 werkte 60 procent van de herbeoordeelden van wie de uitkering in 2005 verlaagd of beëindigd werd. Van de in 2006 herbeoordeelden had 65 procent eind 2008 werk. Van de mensen, die na de herbeoordeling weer gingen werken heeft ruim de helft een dienstverband van minimaal zes maanden met uitzicht op verlenging.

 

Het UWV voerde tussen 1 oktober 2004 en 1 mei 2009 zo’n 345 duizend herbeoordelingen en 40 duizend herstelacties uit. Van 32 procent van de 345 duizend herbeoordeelden viel de uitkering na de herbeoordeling geheel of gedeeltelijk weg. Voor 62 procent bleef de uitkering ongewijzigd. In 6 procent van de gevallen verhoogde UWV de uitkering. De herbeoordelingen waren een gevolg van het aangepaste Schattingsbesluit (aSB) van oktober 2004. De herstelacties waren in 2007 een gevolg van het regeerakkoord.

 

Onderzoek

Voor het onderzoek volgde het UWV twee groepen van ieder 5000 WAO’ers, van wie de uitkering werd beëindigd of verlaagd. Deze groepen vulden tussen 4 en 30 maanden na de herbeoordeling meerdere enquêtes in. Groep één bestond uit de in 2005 herbeoordeelde uitkeringsgerechtigden. In de tweede groep zaten mensen die in 2006 hun herbeoordeling kregen.

 

Tip

Het aannemen van een arbeidsgehandicapte biedt financiële voordelen. U krijgt korting op de WIA/WAO en WW-premies. Het verzuimrisico is vijf jaar afgedekt door de no-risk polis (bij ziekte betaalt UWV het loon door en de uitval telt niet mee voor de premie differentiatie WIA). Verder heeft u recht op subsidies voor noodzakelijke aanpassingen.