Vanaf 1 januari 2010 kunnen werkgevers het financieel risico van de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) niet meer bij het UWV verzekeren, maar zijn verplicht over te stappen naar een verzekeraar. Tot die tijd kunt u vrijwillig uit het publieke bestel stappen, iets wat slechts 20 procent van de werkgevers heeft gedaan, terwijl het voor de meeste van hen financieel aantrekkelijk zou zijn om nu al over te stappen.

De meeste bedrijven laten zich op dit gebied adviseren door hun accountant of assurantietussenpersoon, die vaak onvoldoende kennis hebben van de privatisering van de WGA. Ze gaan ervan uit dat bedrijven die een langdurig zieke werknemer in dienst hebben het predikaat ‘niet schoon’ krijgen en daardoor te maken krijgen met een premietoeslag. Dat is echter lang niet altijd het geval. Een gespecialiseerd onderzoek kan aantonen wat het daadwerkelijke WGA-risico is van langdurig zieke werknemers.

 

Heft in eigen hand

Op dit moment zijn circa 70.000 van de 350.000 werkgevers eigenrisicodrager WGA. Van de rest durft het merendeel uit pure onwetendheid de stap niet te maken, terwijl nu niets doen ook kan betekenen dat u straks pijn moet leiden. U weet immers niet hoe verzekeraars in 2010 gaan reageren. Bovendien is de kans reëel dat huidige langdurig zieke werknemers straks nog steeds arbeidsongeschikt zijn, maar er kunnen ook nieuwe langdurig zieke werknemers bij komen. Daarom is het verstandig om nu een WGA-prognose inclusief financiële scan te laten maken, zodat uw toekomstige kostenpatroon én het toekomstige inkomensplaatje van uw zieke werknemer inzichtelijk worden gemaakt.

 

Als u wacht op de verplichte privatisering van de WGA weet u niet hoe verzekeraars in 2010 gaan reageren. Neem daarom nu proactief uw financiële positie in eigen hand.