Het enkel inschakelen van een re-integratiebedrijf of het verrichten van een werkplekonderzoek worden niet aangemerkt als voldoende re-integratie-inspanningen. Zo blijkt uit een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Wat was het geval? Een werkneemster is op 14 november 2005 ten gevolge van rugklachten uitgevallen. In november  2006 behoorde re-integratie binnen het bedrijf niet meer tot de reële mogelijkheden. Op 9 april 2007 geeft de arbo-arts uitsluitsel dat interne re-integratie niet mogelijk is. De werkneemster wordt op 24 april 2007 aangemeld bij een outplacementbureau. En op 7 augustus 2007 heeft zij een aanvraag voor een WIA-uitkering ingediend. Het UWV heeft de loonbetalingsperiode echter met 52 weken verlengd, omdat de werkgever niet heeft voldaan aan zijn re-integratieverplichtingen.

 

In beroep is de rechtbank van oordeel dat de werkgever wel heeft voldaan aan zijn re-integratieverplichtingen. De werkgever heeft gedaan wat redelijkerwijs van hem mocht worden verwacht. De rechtbank heeft meegewogen dat de kans op het vinden van passend werk moeilijk is gezien fysieke beperkingen, leeftijd en scholing van de werkneemster.

 

Re-integratie tweede spoor

Het UWV gaat in hoger beroep. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) verwijst naar het belang van de eerstejaarsevaluatie, het zogenaamde ‘opschudmoment. Indien op dat moment blijkt dat re-integratie in het eigen bedrijf geen resultaten oplevert, dan mag van de werkgever en de werknemer worden verwacht dat voorbereidingen worden gestart voor re-integratie tweede spoor.

 

Re-integratieactiviteiten tweede spoor kunnen slechts achterwege blijven indien concreet perspectief op hervatting in werk in het eigen bedrijf bestaat. De werkgever was dan ook november 2006 gehouden (opschudmoment) het tweede spoor in te zetten. Dit was ook de wens van de werkneemster Volgens de CRvB zijn in de periode november 2006 tot medio 2007 geen concrete re-integratie-inspanningen tweede spoor aan te wijzen. Daarom is de loonsanctie terecht.

 

Tip

Indien u zich als werkgever afvraagt of uw re-integratie-inspanningen adequaat zijn vraag een deskundige oordeel aan bij het UWV. Dit voorkomt loonsancties.

Indien u zich als werkgever afvraagt of uw re-integratie-inspanningen adequaat zijn vraag een deskundige oordeel aan bij het UWV. Dit voorkomt loonsancties.

 

Centrale Raad van Beroep, 26 januari 2011, LJN: BP2230