Bovendien is in de jurisprudentie uitgemaakt dat de werkgever ook over de ziekteperiode provisie aan de werknemer moet uitbetalen. Dit op basis van de regel dat de werknemer deze provisie ook zou hebben ontvangen als hij niet ziek was geweest.
Kortom: zieke werknemers hebben gedurende 104 weken recht op loondoorbetaling van ten minste 70 procent van het minimumloon, toeslagen of overwerkvergoedingen (artikel 7.628 en 7.629 BW).
Gedurende het eerste ziektejaar geldt daarbij tevens als ondergrens 100% van het wettelijk minimumloon. De hoogte van deze vergoeding hangt af van hoeveel andere werknemers tijdens de ziekteperiode van de werknemer hebben overgewerkt.
Aantoonbaarheid gewerkte overuren
Bij regelmatig overwerk kunnen werknemers tijdens ziekte aanspraak maken op een vergoeding voor overwerkuren, mits zij kunnen aantonen dat ze ook zouden moeten overwerken als ze niet ziek waren geweest. Ze krijgen bijvoorbeeld structureel overuren uitbetaald, of is zelfs al ingeroosterd om meer uren te werken dan de overeengekomen werktijd.
De werknemer heeft bij ziekte dan recht op minimaal 70 procent van de overwerkvergoeding. De hoogte van deze vergoeding hangt af van hoeveel andere werknemers tijdens de ziekteperiode van de werknemer hebben overgewerkt
Collectief overgewerkt
Als aangetoond kan worden dat collega’s van de zieke werknemer collectief hebben overgewerkt, is dit voldoende om aannemelijk te maken dat de werknemer dit ook gedaan zou hebben als deze niet ziek was geweest. Dit is alleen anders als de andere werknemers overwerken om de afwezigheid van de zieke werknemer op te vangen.
Wil een zieke werknemer bewijzen dat deze een overwerkvergoeding hoort te ontvangen, dan kan de rechter de werkgever verplichten de urenlijsten van andere werknemers aan de werknemer te overleggen.