Het komt regelmatig voor dat een werkgever niet weet dat hij een werknemer in dienst heeft genomen met de status SFB. Bij een sollicitatie hoeft een werknemer daarover namelijk geen informatie te verstrekken. Na twee maanden mag de werkgever daar echter wél naar vragen en is de werknemer ook verplicht hierover openheid van zaken te geven.
Wanneer een medewerker in dienst komt die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is met de SFBstatus, dan heeft de werkgever recht op de no risk polis. Dat wil zeggen dat gedurende 5 jaar het ziekengeld voor deze medewerker bij UWV geclaimd kan worden. Daarnaast geldt dat deze medewerker gedurende 3 jaar premiekorting krijgt.
Financiële consequenties
Voor medewerkers die tijdens hun dienstverband bij de werkgever de wachttijd hebben doorlopen en minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn geldt dat, wanneer betreffende werknemer wederom ziek wordt, hij recht heeft op versnelde toekenning van een WGAuitkering. Na de toekenning van de WGA-uitkering kan het recht ontstaan op ziekengeld en premiekorting.
Mobiliteit werknemers
Bovenstaande regelingen hebben tot doel de mobiliteit van deze mensen op de arbeidsmarkt te verbeteren. De werkgever kan hier ook op inspelen door een inkomensverzekering voor de <35 procent arbeidsongeschikten af te sluiten. Hierdoor krijgt de betrokken werknemer een (tijdelijke) inkomensgarantie, waardoor hij sneller geneigd is om lager geclassifi ceerd werk te accepteren. Voor de werkgever wordt daarmee de mobiliteit van deze groep werknemers bevorderd. Van de werknemers met een loonverlies van minder dan 35 procent, blijft 45 procent werkzaam in het arbeidsproces. Door de uitvoering van de Wet WIA is deze groep nog steeds groeiende. Niet elke werkgever heeft deze groep binnen zijn organisatie in beeld. Hierdoor worden de financiële regelingen vaak onvoldoende benut.