De Verzamelwet Sociale Zaken & Werkgelegenheid 2015 bevat een belangrijke aanpassing ten aanzien van de wachttijd voor de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). De verkorte wachttijd van vier weken geldt per 1 januari 2015 niet meer voor WAO’ers met een dienstverband.

Tot 1 januari dit jaar konden de WAO-rechten van een werknemer nog herleven of worden opgehoogd als de werknemer ziek werd vanuit dezelfde oorzaak als waarvoor hij destijds recht op WAO kreeg. De herleving of ophoging van de WAO kon dan binnen vier weken plaatsvinden.

Huidige wetgeving

Nu hebben werkgevers ook voor WAO’ers de 104 weken loondoorbetalingplicht. Zij kunnen niet langer gebruikmaken van artikel 38 en 39 WAO. Werkgevers moeten eerst zelf de wachttijd overbruggen en kunnen niet langer de ophoging van de WAO-uitkering in mindering brengen op het door te betalen loon.

Doel aanpassing wachttijd

Met de wachttijdaanpassing wil het kabinet bevorderen dat werkgevers werknemers integreren in passende arbeid en dat de uitvoeringslasten van Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) verminderen.

Let op

De verkorte wachttijd van vier weken geldt alleen nog voor WAO’ers die geen werkgever hebben en ook geen recht hebben op het Ziektewetvangnet.

Nota bene

Op 1 januari 2004 werd de WAO vervangen door de Wet inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), waarvoor vanaf de invoering van de wet geen wachttijd bestond.

Loondoorbetalingsplicht
Wettelijke voorzieningen arbeidsongeschiktheid