Er was een termijn van zes weken voorgesteld omdat de meeste ziektegevallen korter duren. Is de AOW’er langer ziek, dan zal hervatting van de eigen arbeid of aanvaarding van passende arbeid niet meer aan de orde zijn. De kans is groot dat, gezien de leeftijd van betrokkene, re-integratie dan niet meer tot de mogelijkheden behoort. Er zat echter een nadeel aan het verkorten van de loondoorbetalingsperiode naar zes weken. Werkgevers zouden er vaker voor kunnen kiezen om AOW’ers in dienst te nemen dan oudere werknemers die nog niet de pensioenleeftijd bereikt hebben. Daarom vroegen de PvdA en de ChristenUnie minister Asscher de periode te verlengen naar 13 weken. De verlenging zou moeten gelden voor de eerste twee jaar na inwerkingtreding van de Wet. Daarna kan beoordeeld worden of er daadwerkelijk een verdringingsrisico is en de periode eventueel weer op zes weken gesteld kan worden.
Verruiming ketenbepaling
Ook een verzoek van D66 en VVD werd door Asscher gehonoreerd. Er wordt wettelijk geregeld dat de ketenbepaling voor AOW’ers wordt verruimd. Het aantal tijdelijke contracten voor AOW-gerechtigden zou gesteld moeten worden op maximaal zes in maximaal vier jaar. Volgens de plannen van Asscher zou dit alleen mogelijk zijn als dit in de cao is afgesproken. Het uitbreiden van de ketenbepaling zorgt net als de verkorting van de loondoorbetalingsperiode voor een risico op verdringing. Door uitbreiding van de ketenbepaling alleen mogelijk te maken bij cao is het aan cao-partijen om te bezien of verdringing zich in een bepaalde sector wel of niet voordoet en dienovereenkomstig te handelen.
Wijzigingen brengen wet is balans
Door de gevraagde wijzigingen door te voeren en dus de ketenbepaling bij Wet vast te leggen en de loondoorbetaling te wijzigen van zes naar 13 weken, blijft volgens Asscher de wet in balans. Zijn steun heeft het dus en als de Tweede en Eerste kamer ook akkoord gaan heeft de zieke AOW’er dus recht op maximaal 13 weken loondoorbetaling bij ziekte. Behalve als hij uit dienst gaat voordat de 13 weken verstreken zijn. In dat geval heeft hij recht op een Ziektewetuitkering. Die uitkering wordt in de periode januari 2016 tot juli 2016 betaald uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). Na die periode zal de uitkering rechtstreeks op de ex-werkgever worden verhaald.
Loondoorbetaling bij ziekte
Wetsvoorstel werken na AOW-gerechtigde leeftijd
Doorwerken na AOW-leeftijd
Arbeidsovereenkomst met AOW-gerechtigde plus-werknemer