Waren de reacties in eerste instantie positief op het kabinetsplan om kleine werkgevers tegemoet te komen met een kortere doorbetalingsperiode voor zieke werknemers, nu overheerst de scepsis bij VNO-NCW, verzekeraars en praktijkexperts aldus het FD.

Het kabinetsplan houdt in dat werkgevers met minder dan 25 werknemers vanaf 2020 ziek personeel in plaats van 2 jaar nog maar één jaar door hoeft te betalen. Dit om kleine werkgevers te stimuleren mensen in vaste dienst te nemen.

Verzuim neemt toe

Ook de coalitie omarmde het plan. In de praktijk worden mkb’ers echter niet ontlast. Het blijft een kostenpost aldus Harold Herbert van het Verbond van Verzekeraars. Het is een bureaucratische en dure variant die ook het verzuim zal opdrijven, voorspelt hij in het FD. Volgens hem waren de verzuimkosten juist behoorlijk gedaald sinds werkgevers ‘de prikkel voelen om werknemers gezond te houden.’ Ook Carla van Deursen, plaatsvervangend hoofd van het UWV-kenniscentrum geeft in een van haar blogs aan dat de verlenging tot twee jaar juist bijzonder goed heeft gewerkt – het landelijke verzuimpercentage is stabiel gebleven rond 4 procent en de verzuimpremies zijn nauwelijks opgelopen – en het dus ‘jammer’ te vinden dat de periode wordt verkort.

Kosten en administratieve lasten nemen toe

Ook nemen de kosten en administratieve lasten toe doordat er meerdere dossiers en overdrachtsmomenten komen. Hoogleraar sociaal recht Barend Barentsen in het FD: “Werkgevers zijn straks één jaar privaat verzekerd tegen verzuim, daarna één jaar collectief, om vervolgens privaat of publiek te verzekeren voor de resterende vijf jaar.”

Alternatief plan sociale partners

Ook VNO-NCW heeft bedenkingen bij het plan. De werkgeversvereniging neemt daarom ‘graag de uitnodiging van het kabinet aan’ om met bonden en kabinet ‘samen te werken’ en met een alternatief plan te komen.