Kabinet: ‘Vermindering aantal uren zal vaak direct leiden tot minder zorg, onderwijs of opvang, en mogelijk tot een grotere werkdruk.’
61 Britse bedrijven uit allerlei sectoren, met in totaal bijna 3000 werknemers, deden zes maanden lang met de proef mee. Men kon zelf kiezen hoe de vrije tijd over de week te verdelen.
Volgens de initiatiefnemers van de proef besteden veel mensen in het VK tijd op kantoor in een gestreste en niet-productieve toestand. Door overbelasting en een tekort aan vrije uren. Om te onderzoeken of dat anders kan verlengden ze het weekend met een dag.
Goede resultaten
Van tevoren schatte men in dat de resultaten bemoedigend zouden zijn. Ze waren echter nog beter dan gedacht. 39 Procent van de werknemers had minder (hoge) stress. Nachtrust, fysieke en geestelijke gezondheid, kwaliteit van relaties en greep op persoonlijke financiën verbeterden. De werk/privébalans verbeterde aanzienlijk: 60 procent was beter in staat werk te combineren met de zorg voor kinderen of familie, en 62 procent kon er naast het werk een rijker sociaal leven op nahouden. Ook het aantal personeelsleden dat ontslag nam viel met meer dan de helft (57%) terug. Het aantal werknemers dat last had van burn-out klachten daalde met ruim 70 procent. Het ziekteverzuim was gedurende de proef van zes maanden gemiddeld zo’n 65 procent lager.
Sructureel ingevoerd
Volgens een van de onderzoekers waren werknemers in eerste instantie sceptisch. Tot de inzagen dat ze het zelf in de hand hadden. Men werd creatief in het verbeteren van de eigen productiviteit. En flexibiliteit. Kanttekening bij deze proef is dat er alleen bedrijven aan mee deden die al openstonden voor een anders ingedeelde werkweek. Intussen hebben 18 van de 61 bedrijven naar aanleiding van het experiment besloten de vierdaagse werkweek structureel in te voeren.
Interessant model, maar niet voor alle sectoren
Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt in een reactie onder de indruk te zijn van de positieve resultaten: “Wanneer dat, zoals bij veel van deze bedrijven, leidt tot een stabiele productiviteit en positieve gezondheidsaspecten, kan de vierdaagse werkweek een interessant model zijn.”
Ze plaatst er echte wel direct een kanttekening bij: “Publieke sectoren als de zorg en het onderwijs waren bijvoorbeeld niet vertegenwoordigd. Deze sectoren hebben te maken met grote maatschappelijke opgaven en met stevige tekorten. En het is juist voor publieke sectoren vaak de vraag of met minder uren evenveel ‘produceren’ wel een realistische verwachting is.” Volgens de minister zal vermindering van het aantal uren vaak leiden tot minder zorg, onderwijs of opvang. En mogelijk tot een grotere werkdruk.
Nederland al meer deeltijd
De minister wijst ook op het feit dat in Nederland al door bijna de helft van alle werkenden in deeltijd wordt gewerkt. In het VK is de 40-urige werkweek vrijwel standaard. De effecten van een vierdaagse werkweek zullen in ons land daarom minder groot zijn zo schrijft Van Gennip aan de Tweede Kamer.