Met de aanpassingen wordt voorkomen dat Wajongers na herkeuring in de bijstand belanden; zij moeten het na de herkeuring gaan doen met een korting van 5 procent op hun Wajong-uitkering.
Verdere afspraken
- Tussen bovengenoemde partijen zijn ook afspraken gemaakt over de tegenprestatie die bijstandsontvangers moeten leveren. De verplichte tegenprestatie blijft in de wet, maar gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij deze vormgeven.
- Bijstandsmoeders met jonge kinderen hebben geen sollicitatieplicht meer.
- Als bijstandsontvangers op een verwijtbare manier verplichtingen niet nakomen, kan de uitkering in het gewijzigde wetsvoorstel worden ingetrokken. Gemeenten krijgen de ruimte deze maatregel niet in één keer op te leggen, maar over een langere periode uit te smeren. In een nota van wijziging, die gelijktijdig met de brief naar de Tweede Kamer is gestuurd, is verder bepaald dat de gemeente het recht heeft aan te tonen dat verplichtingen niet zijn nagekomen. In het oorspronkelijke wetsvoorstel lag de bewijslast bij de bijstandsontvanger (omkering van bewijslast).
Participatiewet
- Geen overgang van herkeurde Wajongers met arbeidsvermogen naar gemeenten. Herkeurde Wajongers met arbeidsvermogen krijgen per 1 januari 2018 een Wajong-uitkering van 70% van het wettelijk minimumloon (WML) en gaan niet over naar de bijstand.
- Mensen die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben, blijven in de ‘oude wajong’ en behouden een uitkering op 75% WML.
- In overleg met de sociale partners zijn de afspraken ten aanzien van het openen van laagste loonschalen voor mensen die aangewezen zijn op loonkostensubsidie en onderdeel zijn van de afspraken over 125.000 duizend garantiebanen en 30.000 beschutte werkplekken, gepreciseerd. Deze loonschalen zullen beginnen op 100% van het wettelijk minimum loon (WML). Tevens wordt een wettelijke bepaling in de Participatiewet opgenomen voor het geval deze afspraak onverhoopt niet in cao’s wordt gerealiseerd.
- In overleg met de sociale partners zijn de afspraken ten aanzien van het openen van laagste loonschalen voor mensen die aangewezen zijn op loonkostensubsidie en onderdeel zijn van de afspraken over 125.000 duizend garantiebanen en 30.000 beschutte werkplekken, gepreciseerd. Deze loonschalen zullen beginnen op 100 procent van het wettelijk minimum loon (WML). Tevens wordt een wettelijke bepaling in de Participatiewet opgenomen voor het geval deze afspraak onverhoopt niet in cao’s wordt gerealiseerd.
- De 5.000 banen in de marktsector die voor 2014 zijn toegezegd gedurende de kabinetsperiode (2015-2017) worden toegevoegd aan het vereiste totale aantal banen. In 2017 moeten werkgevers in de marktsector dus in totaal 5000 banen meer realiseren dan in het sociaal akkoord om inwerkingtreding van de quotumplicht te voorkomen. Het kabinet biedt een financiële tegemoetkoming aan gemeenten ten behoeve van de pensioenen van werknemers in de sociale werkvoorziening.
Uitstel wet
De WBB wordt een half jaar uitgesteld om gemeenten meer tijd te geven om de wijzigingen in de wet in te voeren. De maatregelen treden pas 1 januari 2015 in werking, tegelijkertijd met de inwerkingtreding van de Participatiewet.
Seminar: Bezwaar tegen een UWV besluit
Krijg inzicht in de haalbaarheid van een bezwaarzaak. Hoe toetst u de door u ingeschakelde deskundigen? Wat doet u als u het niet eens bent met een opgelegde loondoorbetalingsverplichting of een WIA-claimbeoordeling? En wat zijn uw mogelijkheden als u het niet eens bent met een deskundigenoordeel?
Meer info >