Nu kunt u nog jaarlijks twee keer bepalen of u kiest voor het eigenrisicodragerschap voor de WGA en/of de Ziektewet via een particuliere verzekering of kiest voor een publieke verzekering via Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het kabinet wil daarin verandering brengen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het keuzemoment terugdraaien naar één keer per jaar. Nu kunt u nog per 1 januari en 1 juli eigenrisicodrager worden. Maar uit de Verzamelwet SZW 2012  blijkt dat u straks alleen nog per 1 januari uw verzekeringsstatus kan wijzigen.

 

UWV

Als u bij UWV verzekerd bent, betaalt u een basispremie en een gedifferentieerde premie. U zit dan in het publieke bestel. De gedifferentieerde WGA-premie hangt af van de hoogte van de loonsom in uw organisatie en de instroom van (ex-)werknemers in de Wet werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) in het verleden. Elk jaar krijgt u in een beschikking van de Belastingdienst bericht hoeveel WGA-premie u moet betalen.

 

Per 2012

Grote werkgevers die bij UWV verzekerd zijn voor de WGA krijgen te maken met een verhoging van de minimale gedifferentieerde WGA-premie van 0,07% naar 0,13%. Voor kleine werkgevers daalt de minimumpremie in 2012 van 0,56% naar 0,48%. De gemiddelde WGA-premie daalt van 0,62% naar 0,55%.

 

Ook wordt de minimumpremie anders berekend: deze bedraagt één kwart van het gemiddelde premiepercentage. In 2012 bent u een grote werkgever als het totaal van de premielonen in 2010 – twee kalenderjaren vóór het premiejaar 2012 – meer bedroeg dan € 755.000.
De gedifferentieerde WGA-premie die u in 2012 moet afdragen, hangt af van het arbeidsongeschiktheidsrisico in uw onderneming. Is de kans op instroom in de WGA groot, dan betaalt u een opslag op de gemiddelde WGA-premie. Is de kans op arbeidsongeschiktheid zeer klein, dan krijgt u een korting. De Belastingdienst stuurt u vóór het einde van het jaar een beschikking met de gedifferentieerde WGA-premie voor uw onderneming in 2012.

 

Eigenrisicodrager

U kunt er als werkgever voor kiezen eigenrisicodrager te worden voor de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), een onderdeel van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Hiervoor heeft u wel het advies van de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging nodig en een zekerheidsstelling van de bank/verzekeringsmaatschappij.

 

Eigenrisicodragers zijn verantwoordelijk voor:

  • de re-integratie van WGA-uitkeringsgerechtigden;
  • de verzuimbegeleiding; en
  • de uitbetaling van de WGA-uitkeringen aan (ex-)werknemers (gedeeltelijk of tijdelijk volledig arbeidsongeschikt) gedurende maximaal tien jaar.

 

Tip

Een eigenrisicodrager hoeft geen WGA-gedifferentieerde premie te betalen. U betaalt alleen de basispremie WAO/WIA.