De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) biedt onvoldoende compensatie voor het inkomensverlies na arbeidsongevallen en beroepsziekten. Dit stellen volgens de Volkskrant wetenschappers verbonden aan de Universiteit Maastricht in een onderzoeksrapport.

Volgens de wetenschappers voldoet de schadecompensatie bij beroepsrisico’s niet aan de eisen van de internationale arbeidsorganisatie ILO, onderdeel van de Verenigde Naties. Vooral zogenaamde 35-minners – werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn – blijken kwetsbaar. Meer dan 60 procent van hen is na twee jaar ontslagen zo blijkt uit het Maastrichtse onderzoek. Zij belanden onevenredig vaak in de WW en later in de bijstand. Vooral werkgevers in het mkb lukt het niet om vervangend werk te vinden. De wetenschappers stellen dat de WIA onvoldoende compensatie voor het inkomensverlies biedt. Het voldoet niet op alle punten aan de door de ILO vastgestelde normen. Nederland is hier al herhaaldelijk door de internationale arbeidsorganisatie op gewezen.

Verplichte directe beroepsrisicoverzekering

Volgens Malva Driessen, docent Sociaal Zekerheidsrecht aan de Universiteit Maastricht en een van de onderzoekers is Nederland echt een uitzondering in Europa op dit vlak. Zij pleit dan ook voor een wettelijk verplichte directe beroepsrisicoverzekering, zoals die geldt in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk.

Nauwelijks preventie

Verder blijkt uit het onderzoek dat er een grotere kans op herhaling van het ongeval of de beroepsziekte is omdat werkgevers nauwelijks maatregelen nemen om de werkplek gezonder en veiliger te maken. Het komt volgens de onderzoekers vaak voor dat werknemers na een ongeval of beroepsziekte moeten terugkeren op een nog steeds onveilige of ongezonde werkplek. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onthield zich van commentaar aldus de VK.