Als regel is een werkgever op grond van artikel 7:658 BW aansprakelijk is voor ongevallen die een werknemer overkomen in de uitoefening van zijn werkzaamheden, als de werkgever tekort schiet in de zorgplicht. De zorgplicht houdt nauw verband met de zeggenschap van de werkgever over de werkplek. Hoe zit dat met de werknemer die zich voor zijn werk in het verkeer begeeft?
Verzekeringsplicht valt onder goed werkgeverschap
Hoewel de werkgever geen zeggenschap heeft over bijvoorbeeld de verkeersveiligheid, geldt als regel van goed werkgeverschap (artikel 7:611 BW) dat de werkgever moet zorgen voor een verzekering ten aanzien van schade die werknemers lijden als zij voor hun werk deelnemen aan het verkeer. Die verzekeringsplicht geldt als de werknemer in de uitoefening van het werk:
a. als bestuurder van een motorvoertuig bij een verkeersongeval betrokken raakt
b. als fietser of voetganger schade lijdt door een verkeersongeval waarbij een motorvoertuig is betrokken
c. als fietser schade lijdt door een eenzijdig ongeval
Als de werkgever geen verzekering heeft afgesloten, dan is hij aansprakelijk voor de schade van genoemde categorieën werknemers; te weten voor hun gemis aan verzekeringsuitkering. De postbode overkwam als voetganger een eenzijdig verkeersongeval. Voor die categorie verkeersongevallen geldt volgens de Hoge Raad op grond van artikel 7:611 BW niet de plicht een verzekering af te sluiten.
Hoge Raad, 11 november 2011, LJN: BR5215
Tip
De Hoge Raad maakt met dit arrest een einde aan de onduidelijkheid over de vraag voor welk soort werkgerelateerde verkeersongevallen een verzekeringsplicht geldt. Wel een verzekeringsplicht voor de werkgever met betrekking tot schade in de categorieën a, b en c, maar niet ter dekking van het risico dat een werknemer een eenzijdig voetgangersongeval overkomt.