Het delen van details uit je privéleven met collega’s heeft als voordeel het ‘social support’, het positief door collega’s met elkaar omgaan. Nadeel is dat deze informatie over elkaars privéleven ook als munitie kan dienen in de strijd om promotie. Dit valt te lezen op Express.be.

Social support leidt tot steun in moeilijke tijden. Collega`s steunen elkaar emotioneel en nemen elkaar werk uit handen. Daardoor is sociale steun een goede buffer tegen stress, burnout en ziekteverzuim. Ook in goede tijden heeft social support een positief effect, omdat werknemers zich er zich gelukkiger door voelen. Wilmar Schaufeli, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, benadrukt dat werknemers dan ook meer tijd moeten investeren in informele relaties met hun collega`s.

 

Kantoorpolitiek

Aan de andere kant zijn collega`s vaak ook elkaars concurrent. Joep Schrijvers, auteur van ‘Hoe word ik een rat?’, stelt dat werknemers kennis over elkaars privéleven tegen elkaar kunnen gebruiken in de strijd om promotie. Dit blijkt ook uit Brits onderzoek. Volgens dit onderzoek zien zes van de tien werknemers een toename van kantoorpolitiek doordat organisaties minder hiërarchisch en platter zijn geworden.

 

Tip:

Bevorder een informele werksfeer door bijvoorbeeld (alcoholvrije) bijeenkomsten, afdelingsuitjes en etentjes te organiseren. Daarnaast kunt u tijdens de lunch- of koffiepauze af en toe iets leuks doen.  Verder leidt een huiselijke sfeer op de werkvloer tot een meer ontspannen sfeer. Laat werknemers zelf hun werkplek inrichten met planten, foto’s, posters etc. Een informele sfeer zorgt voor toename van het wederzijds vertrouwen waardoor de kantoorpolitiek afneemt. Het gevolg is minder stress en een lager arbeidsverzuim door ziekte.