Bijna de helft van de 818.000 Nederlandse arbeidsongeschikten kampt met psychische problemen. Het overgrote deel daarvan is arbeidsongeschikt geraakt vanwege psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit staat in het jaarverslag van de Inspectie SZW.

PSA omvat risico’s als werkdruk en stress, pesten en agressie en geweld op de werkplek. Ruim driekwart van de PSA-gerelateerde arbeidsuitval heeft te maken met stress. Afgaande op de trend van oplopende aantallen werknemers die uitvallen vanwege psychische klachten, neemt dit verschijnsel alleen maar toe aldus de Inspectie.

RI&E

De grootste PSA-risico’s spelen in de sectoren onderwijs, openbaar bestuur, zorg en welzijn, transport en logistiek en de horeca. Bedrijven in deze sectoren besteden in hun Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) relatief weinig of geen aandacht aan PSA. Zo ontbreken in de zorg en bij de politie te vaak maatregelen tegen een te hoge werkdruk, te lange werktijden en agressie en geweld. De aanpak van agressie en geweld is ook onvoldoende bij woningbouwverenigingen, deurwaarders en de Belastingdienst. Als protocollen om PSA tegen te gaan wel aanwezig zijn, dan blijken ze op de werkvloer onvoldoende te worden toegepast aldus de Inspectie.