De werknemer stelt verder dat er een duidelijke relatie is tussen zijn klachten en het functioneren. De werknemer is in 2008 op basis van een leerarbeidsovereenkomst bij de werkgever, een zorginstelling, in dienst getreden in de functie van sociaal pedagogisch medewerker in opleiding. De werknemer is veelbelovend begonnen in deze functie, maar in het tweede praktijkjaar heeft de werkgever kritiek geuit op het functioneren van de werknemer.
Tussenbeoordeling
Ook in het eerste deel van het derde jaar is het functioneren van de werknemer niet verbeterd. Na de laatste negatieve tussenbeoordeling heeft de werknemer zich ziek gemeld vanwege ernstige geestelijke belasting in de privésfeer.
Hij stelt dat deze klachten onder meer voortvloeien uit het feit dat hij getrouwd is en een woning heeft gekocht. De werknemer is hiertoe bij de bedrijfsarts geweest en deze heeft vastgesteld dat de werknemer door zijn persoonlijkheid niet geschikt is voor de functie.
Geen ruimte voor verbetertraject
De kantonrechter overweegt in de beoordeling van het geschil allereerst dat een leerarbeidsovereenkomst een arbeidsovereenkomst is, waarbij er al uit de aard van die overeenkomst aandacht is voor het (verbeteren van het) functioneren van de werknemer/leerling.
Anders dan in een gewone arbeidsovereenkomst is daarom nauwelijks plaats voor een verbetertraject om te bezien of een werknemer zich kan verbeteren of dat afscheid moet worden genomen. In feite is gedurende de gehele duur van de leerarbeidsovereenkomst sprake van een ‘verbetertraject’.
Niet geschikt
De kantonrechter concludeert vervolgens op grond van het voorgaande dat de werkgever gedurende de loop van de leerarbeidsovereenkomst tot de conclusie mocht komen dat de werknemer voor de betreffende functie niet geschikt is. De kantonrechter overweegt met betrekking tot de ziekte van de werknemer dat volstrekt onduidelijk is gebleven welke ernstige belasting in de privésfeer zich heeft voorgedaan waardoor de werknemer overspannen is geraakt.
De kantonrechter acht de door de werknemer genoemde gebeurtenissen, zoals het kopen van een woning en trouwen, geen gebeurtenissen die een dergelijke overspannenheid veroorzaken die een werkgever moet accepteren. De werkgever mag meer stevigheid van de werknemer verlangen. Het oordeel van de bedrijfsarts overtuigt de kantonrechter ervan dat de werknemer niet geschikt is voor de functie.
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst tussen partijen zonder toekenning van een vergoeding aan de werknemer, maar stelt wel het door de werkgever aangeboden budget van € 2.500 vast.
Kantonrechter Groningen, 23 juni 2011, LJN: BR3097
Tip
Op grond van voornoemde uitspraak mag een werkgever gedurende een leerarbeidsovereenkomst tot de conclusie komen dat een werknemer ongeschikt is voor de betreffende functie zonder dat een strikt verbetertraject is opgelegd. Hiervoor moeten in dat geval wel duidelijke aanwijzingen zijn.