De Belastingdienst heeft een nieuw oftewel aangepast model voor de garantieverklaring voor het eigenrisicodragerschap WGA gepubliceerd. Het is namelijk beperkt geldig (tot en met 31 december 2016).
Tip
Het ziet ernaar uit dat dit model in 2016 verplicht wordt. Het is daarom raadzaam dit aangepaste model nu al te gebruiken.
Uitbreiding ERD WGA
Werkgevers die ERD willen blijven of worden voor de WGA, krijgen vanaf 2017 het WGA-flex risico erbij. Dit betekent dat verzekeraars dekkingen moeten aanbieden voor beide risico’s. Dat heeft echter nogal wat voeten in de aarde. DE verzekeraars moeten een goede risicoanalyse maken om dekkende premies te kunnen vaststellen. Bovendien moeten zij zich voorbereiden op de verantwoordelijkheid om de WGA-schadelast van flexwerkers te beperken.
WGA-vast en WGA-flex
De samenvoeging van de WGA-vast en de WGA-flex houdt in dat deze twee risico’s vanaf 2017 als één worden gezien. Als werkgever moet u voor die tijd een keuze maken: wilt u dat risico privaat ( via verzekeraar) of publiek ( via UWV) verzekeren? Bij publieke verzekering betaalt u dan een gedifferentieerde premie. Verzekert u privaat, dan bepaalt u zelf de dekking en uw eigen risico, en daarmee uw verzekeringspremie. Tot en met 31 december 2016 blijft u voor de WGA-flex verplicht publiek verzekerd.
Let op
Als u na 31 december 2016 eigenrisicodrager voor de WGA wilt blijven en dus het eigen risico ook wilt dragen voor flexwerkers, moet u voor 2 oktober 2016 een nieuwe garantieverklaring naar de fiscus opsturen. U moet hiervoor het formulier ‘Garantieverklaring (vanaf 1 januari 2017)’ gebruiken. Deze garantieverklaring kunt u vanaf 1 juli 2016 downloaden.
Tip
U vindt de Garantieverklaring (tot en met 31 december 2016) Loonheffingen bij de aanvraag eigenrisicodragerschap voor de WGA op de site van de Belastingdienst onder ‘programma’s en formulieren’.
Modernisering Ziektewet (Wet BeZaVa)
Modernisering Ziektewet: gevolgen (ex-)werknemers en werkgevers