Vaak is het alsof een medewerker ineens uitvalt. Van het ene op het andere moment. Maar in werkelijkheid kent de zorgreis van de medewerker meestal een lang voortraject. In dat traject dienen zich talloze momenten aan waarop uitval kan worden voorkomen. Het is dus van belang de regie te pakken in de voorfase, de periode waarin klachten zich ontwikkelen.

Werkgevers en medewerkers zijn zich soms onvoldoende bewust van de verantwoordelijkheden die ze hebben en de kansen die ze krijgen als het gaat om fysieke belasting op het werk. Zo heeft een werkgever een faciliterende rol. Zodra hij de eerste signalen van fysieke overbelasting herkent, kan hij hier tijdig op inspelen met goede oplossingen. Een medewerker op zijn beurt kan tijdig inzicht krijgen en geven in zijn eigen belastbaarheid. En vervolgens reageren door zijn leefstijl aan te passen, hulpmiddelen te gebruiken of het gesprek aan te gaan met zijn leidinggevende.

De best passende interventie selecteren op het juiste moment

Het is kortom van belang om meer regie te voeren op het onderwerp fysieke belasting en het actief en effectief te managen binnen de organisatie. Maar hoe doet u dit? Door de juiste interventie bij de juiste aanbieder te selecteren. Het beschikbare aanbod is breed en per situatie is een andere interventie nodig. Neem bijvoorbeeld een medewerkster met rugklachten of een medewerker met versleten knieën. Welke specifieke interventie past ze het best? En hoe bepaal je ‘de beste interventie’ uit het totale passende aanbod? Wat zijn daarin relevante keuzes en afwegingen?

Zorgverzekeraar CZ heeft de markt van aanbieders en interventies op het gebied van fysieke belasting in kaart gebracht en een selectie gemaakt op basis van kwaliteit, expertise en prijs. De ruim 200 interventies zijn ondergebracht in 16 zogenoemde clusters. Een cluster is een samenvoeging van interventies die in een fase van de zorgreis van een medewerker kunnen worden ingezet. Wanneer uw medewerker nog in de preventieve fase zit, kan hij behoefte hebben aan kennis over een gezonde leefstijl of aan inzicht in zijn fysieke belastbaarheid. Zijn de klachten al in een vergevorderd stadium, dan zou on- en offline fysiotherapie een medewerker kunnen helpen of een re-integratietraject.

Voor elke fase in die reis zijn passende interventies voorhanden. Wanneer de oorzaak van een klacht duidelijk is, kunt u snel en effectief de juiste interventie inzetten en verzuim een halt toeroepen.

                          

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met zorgverzekeraar CZ.

 

(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({‘gtm.start’:
new Date().getTime(),event:’gtm.js’});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],
j=d.createElement(s),dl=l!=’dataLayer’?’&l=’+l:”;j.async=true;j.src=
‘https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id=’+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);
})(window,document,’script’,’dataLayer’,’GTM-5S34FSP’);<iframe src=”https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-5S34FSP”
height=”0″ width=”0″ style=”display:none;visibility:hidden”></iframe>