Als een werknemer zich vaak ziek meldt, is dat niet altijd een reden om hem de laan uit te sturen. Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) geeft namelijk niet zomaar een ontslagvergunning af. U zult goed beslagen ten ijs moeten komen.

U dient UWV ten minste aan te kunnen tonen dat:

  • u serieus de moeite heeft gedaan om de problemen op te lossen door bijvoorbeeld werktijden aan te passen en/of door ander werk aan te bieden;
  • het veelvuldig ziekteverzuim de bedrijfsvoering negatief beïnvloedt.

 

Kortom u moet aannemelijk maken dat het ziekteverzuim verstorend uitwerkt op het productieproces of een onevenredig zware druk legt op collega’s. Deze verstoring of druk moet zodanig groot zijn dat van de werkgever niet kan worden verlangd de arbeidsverhouding voort te zetten.

 

Stappen UWV en WERKbedrijf

Alvorens te beslissen een ontslagvergunning toe te kennen, kan UWV om een medisch of arbeidskundig advies vragen. Het WERKbedrijf, voorheen het Centrum voor werk en inkomen, kan bovendien de Arbeidsinspectie verzoeken een onderzoek in te stellen. Dit laatste vindt plaats als het aannemelijk is dat het verzuim samenhangt met de arbeidsomstandigheden.

 

Let op

De wetgeving rondom ontslag zit ingewikkeld in elkaar. Het is daarom heel belangrijk om bij ontslag tijdens ziekte professionele rechtshulp in te schakelen.