Vakbond FNV pleit voor een inkomensafhankelijke, nominale zorgverzekeringspremie. Dit meldt Zorgvisie op basis van twee brieven van de vakbond aan de vaste Kamercommissie voor VWS en de werkgroep curatieve zorg, die de mogelijkheid onderzoekt om twintig procent te besparen op de Zorgverzekeringswet.

FNV federatiebestuurder Leo Hartveld vat het in zijn brief aan de werkgroep samen met: ‘De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’. Hij wil dat de verhoudingen in de financiering van de Zorgverzekeringswet veranderen. Driekwart van de financiering moet worden opdracht door de gewenste inkomensafhankelijke heffing. De overige 25 procent zal vervolgens bestaan uit een lagere nominale premie. Dit zal betekenen dat mensen met een hoger inkomen meer gaan betalen. De werkgeversbijdrage zal daarentegen niet omhoog gaan, benadrukte de vakbondbestuurder.

 

Kostenbesparing

Volgens het FNV levert de uitvoering van hun plan een aantal belangrijke voordelen op. Zo schat het FNV dat er 3,5 miljard bespaart kan worden doordat minder huishoudens gebruik maken van de zorgtoeslag. Ook de omvangrijke administratie kan worden aangepakt. Momenteel vraagt de verwerking van de zorgtoeslag nog om circa 160 ambtenaren. Het Rijk zou op deze manier ook 1 miljard euro kunnen besparen doordat de door het Rijk geleverde bijdrage gekoppeld is aan de nominale financiering. Als laatste voordeel noemt de vakbond het lagere aantal wanbetalers en onverzekerden.