Burn-out is niet voorbehouden aan werkenden met ‘psychisch zwaar werk’ en niet alleen voor hoogopgeleiden. Wanneer je preciezer naar de leeftijdsgroepen kijkt, blijken vooral jongeren met een lage opleiding (zonder opleiding of alleen VMBO) een risicogroep. Bij laagopgeleiden met een baan stijgt het percentage werknemers met burn-outklachten over de periode van 15 tot 30 jaar van 8,5 procent naar 17 procent. Van de hoogopgeleiden in de leeftijdsgroep van 26 tot en met 30 heeft 14,3 procent burn-outklachten, van de middelbaar opgeleiden van die leeftijdsgroep 12 procent.
Stabilisatie
Na de leeftijd van 30 jaar zakt het aandeel laagopgeleiden met burn-outklachten terug en zien we een stabilisatie gevolgd door een lichte verdere stijging van het aandeel werknemers met burn-outklachten tot het zestigste jaar.
Stijging
TNO voert samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek sinds 2005 de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. Deze NEA laat zien dat er voor de hele beroepsbevolking een stijging optreedt sinds 2007 van ruim 11 procent werknemers met burn-outklachten tot ruim 13 procent in 2012. Met een beroepsbevolking van ongeveer 7,4 miljoen gaat het dus om bijna 1 miljoen werknemers. De twee decennia hiervoor lieten een heel stabiel beeld zien van burn-out onder de beroepsbevolking.
Het onderzoek wordt 9 juni gepresenteerd in de IKON-uitzending van Spraakmakende zaken.