Ruim een op de acht werknemers had in 2011 burn-outklachten. Deze klachten komen relatief veel voor bij werknemers met een hoge werkdruk en werknemers die weinig sociale steun van collega’s en leidinggevenden ervaren. Werknemers met een partner en kinderen hebben minder vaak burn-outklachten dan overige werknemers zo blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2008 is het aandeel werknemers met klachten van burn-out gestegen, daarna is het vrijwel gelijk gebleven. In 2011 gaf 13 procent van de werknemers aan burn-outklachten – vermoeidheid, emotionele uitputting – te ervaren.

 

Hoge werkdruk

Een hoge werkdruk en de mate van eigen zeggenschap over het werk beïnvloeden burn-outklachten. Vier op de tien werknemers hebben te maken met hoge werkdruk. 22 procent hiervan ervaart burn-outklachten. Bij werknemers met een lage werkdruk is dit 7 procent. De samenhang met de mate van eigen zeggenschap is minder sterk dan bij werkdruk. Van de werknemers met weinig zeggenschap ervaart 16 procent burn-outklachten, van de werknemers met veel zeggenschap is dit 10 procent.

 

Goed sociaal klimaat

Ook de mate van steun van collega’s en leidinggevenden draagt bij aan het welbevinden. Van de werknemers die weinig steun krijgen (8 procent), ervaart 37 procent burn-outklachten. Bij werknemers met meer steun is dit 11 procent.

 

Partner en kinderen

Werknemers met partner en kinderen ervaren minder burn-outklachten. Een op de negen. Bij alleenstaanden is dit een op de zes. Bij alleenstaande  ouders en werknemers met partner maar zonder kinderen is dit een op de zeven.