Een werknemer is arbeidsongeschikt wegens knieklachten. De werkgever constateert evenwel dat werknemer heeft meegedaan aan de Van Dam tot Damloop en 16,1 km in 1:32:22 minuten heeft gelopen. Hij verzoekt ontbinding van het arbeidscontract wegens een dringende reden.

De werknemer werkt als chauffeur/belader op een vuilniswagen. Op 23 november 2006 ondergaat hij een operatie aan zijn rechterknie. Tot maart 2007 is hij volledig arbeidsongeschikt, waarna hij op arbeidstherapeutische basis voor halve dagen hervat. Als hij eind maart betrokken raakt bij een auto-ongeluk, valt hij opnieuw uit. In juni 2007 wordt werknemer voor de tweede maal aan zijn rechterknie geopereerd. De bedrijfsarts rapporteert in september 2007 dat werknemer nog steeds beperkingen heeft in het gebruik van zijn rechterknie en in december 2007 dat de werknemer maximaal één uur achtereen kan lopen.

 

Geen invloed op het herstel

In augustus 2008 constateert de werkgever dat de werknemer op 23 september 2007 deel heeft genomen aan de Van Dam tot Damloop. De werkgever verzoekt vervolgens de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De kantonrechter oordeelt dat het aan de bedrijfsarts was om te beslissen of deelname aan de Van Dam tot Damloop verantwoord was. De door werknemer overgelegde verklaring van een fysiotherapeut waarin deze verklaart dat de Van Dam tot Damloop geen invloed heeft gehad op het herstel aan zijn knie, kan daaraan niet afdoen. Door zonder toestemming deel te nemen, heeft werknemer de op hem rustende re-integratieverplichting, waaronder zijn informatieplicht, zodanig veronachtzaamd dat dit de ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van een dringende reden rechtvaardigt, zonder toekenning van een vergoeding (Kantonrechter Haarlem, 29 oktober 2008, JAR 2008, 304).

 

Tip

Neem in het verzuimreglement op dat een werknemer tijdens arbeidsongeschiktheid verplicht is de werkgever en de arbodienst relevante informatie te verstrekken en dat hij/zij tevens géén activiteiten mag ontplooien die de genezing belemmeren.