Re-integratiebedrijven en outplacementbureaus lijden erg onder het ‘chaotische uitvoeringsbeleid’ van het UWV. Zo zet het UWV ze onder meer onder druk om bestaande contracten open te breken en goedkoper te werken.

Dit zegt Kick van der Pol, voorzitter van Boaborea, de branchevereniging voor arbo- en re-integratiebedrijven, in het Financieele Dagblad. Het komt volgens van der Pol zelfs voor dat het UWV een re-integratiebedrijf vraagt een al afgesloten contract geheel in te trekken, ‘omdat er anders in de toekomst geen nieuwe opdrachten meer naar dat bedrijf gaan’.

 

Ook vertelt Van der Pol dat lokale UWV’s in sommige steden zijn gestopt met het betalen van facturen. Van der Pol stelt dat er van een incident geen sprake meer is, omdat hij van vrijwel alle Boaborea-leden hetzelfde verhaal hoort.

 

Re-integratiebudget

In maart bleek dat het UWV al bijna het volledige re-integratiebudget van 126 miljoen euro voor 2010 had besteed. Vervolgens koos de top van het uitkeringsinstituut er meteen voor geen financiële verplichtingen meer aan te gaan. Bestuursvoorzitter Linthorst heeft toegegeven dat het UWV administratieve fouten heeft gemaakt.

 

Arbeidsongeschikten

Van der Pol heeft van re-integratiebedrijven in zijn vereniging begrepen dat het UWV hen duidelijk heeft gemaakt dat ze zelf tegen cliënten moeten zeggen dat hun re-integratietraject wordt afgebroken. Volgens Boaborea snijdt het UWV niet alleen in de re-integratie van WW’ers, maar ook in die van arbeidsongeschikten met een WIA- of Wajong-uitkering.

 

Tip: Bespreek met de werknemer regelmatig de voortgang van het re-integratieproces (minimaal één keer in de zes weken). Doe dit ook als de werknemer wordt geholpen door een re-integratiebedrijf. Zo voorkomt u dat u tijd en geld kwijt bent aan een aanpak die niet werkt. Doe dit ook als uw (ex-)werknemer een WGA-uitkering ontvangt en door het UWV wordt ondersteund bij de re-integratie. Als uw werknemer succesvol re-integreert dan kan dat uw bedrijf heel veel WGA-premie schelen, oplopend tot wel 20.000 euro.